Den siste romerikskongen ble landsforvist av kong Olav Haraldsson i 1017.

Hadde det ikke vært for en sviker av en storbonde på Stange, ville kong Olav aldri blitt særlig hellig, olsok ville aldri ha blitt til, og Nidarosdomen ville aldri ha blitt bygd, rett og slett fordi det ikke ville ha vært noen helgengrav å bygge kirken over.

En skjebnemorgen i Eidsvoll seinhøstes 1017 reddet norgeshistorien slik vi kjenner den.

religionskrig

Hvis høsten for 997 år siden hadde gått slik lokalbefolkningen ønsket, hadde den rødhårede, feite krigerhøvdingen Olav Haraldsson Digre endt sine dager som gudsbespotter og kulturvandal. Verst var det at han nektet godtfolk sine gamle guder og gamle skikker. Bloting skulle være forbudt, og Odin og Tor skulle sulte i hjel til fordel for en Kristus i hvite gevanter som ingen verken hadde sett noe til eller skjønte noe av.

SADIST

Kongen på Romerike og de fire andre småkongene i innlandet hadde lovet troskap til den nye rikskongen, men det var før de så hvordan han fôr fram med sin nye gudstro.

Sett med dagens øyne sto ikke Olav den hellige stort tilbake verken for dagens IS-krigere eller Henry Rinnan.

- Noen lot han lemlester på hender og føtter eller lot stikke øynene ut på dem, noen lot han henge eller halshogge, og han lot ingen være ustraffet som ikke ville tjene Gud, forteller Snorre.

OPPRØR

- Da han kom opp på Romerike, hadde han tre hundre våpenføre menn. Han merket snart at det ble dårligere med kristendommen dess lenger han kom opp i landet. Men han holdt fram på samme måte og omvendte hele folket til den rette tro, og ga straffer til dem som ikke ville lyde hans bud, forteller Snorre.

Da gjorde romerikingene opprør. Den lokale småkongen dro til Hedmark der fem nabo-småkonger møttes i Ringsaker. Der ville de samle 1.500 mann og bli kvitt rikskongen.

SVIKEREN

De lokale stormennene, deriblant Kjetil Kalv som bodde på Ringnes i Stange, ble kalt til småkongene. Stormennene skulle sørg for soldater. Men Kjetil gjorde ikke som småkongene befalte. Han rodde i stedet sørover Mjøsa om natta med 40 mann. De gikk i land på Minnesund der han satt 20 mann til å passe båtene. Så dro resten videre for å varsle kongen som da var på storgården Eid der Eidsvoll kirke nå står.

En kan saktens spørre hvorfor Kjetil ikke seilte nedover Minnestryken og helt inn i Holsevja der Eidsvoll stasjon nå ligger, men det gir ikke Snorre noe svar på.

KIRKEN

Kjetil Kalv og hans 20 soldater labbet i mørket sørover landevegen mot Eidsvoll med skjold, spyd, pil og bue.

- Kjetil kom dit (til Eid) da kongen gikk fra ottesang, forteller Snorre.

Da kongen fikk høre om opprøret, sendte han soldatene sine ut i området for å skaffe hester. Andre ble sendt på leting etter robåter oppover langs Vorma og i Mjøsa.

- Etterpå gikk han i kirken og lot synge messe for seg, forteller Snorre.

Det er første gang kirken i Eidsvoll er nevnt.

LANDSFORVIST

Kong Olav dro så til Ringsaker der han slett ikke var ventet. Alle fem småkongene ble tatt til fange. Én av dem ble blindet, en fikk tunga skåret ut. Romeriks-kongen, den ene Hedmarks-kongen og kongen på Hadeland ble landsforvist.

- Nå var Olav den eneste som hadde kongsnavn i Norge, forteller Snorre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.