• FØRSTE FUNN: Maleriene av Dronning Maud og Kong Haakon var Jørn. P Andersens første rojale samleobjekter. Deretter har det bare ballet på seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
  • BØòKER: Med en stor samling bøker om kongelige og kongedømmer blir det aldri kjedelig hjemme, i hvert fall ikke for en entusiastisk monarkist. «Her Majesty» om Dronning Elizabeth II er blant Jørn P. Andersens favorittbøker. ?Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Det kan se ut som det bor en 80 år gammel dame her.

Mannen som sier dette er langt yngre. Trekk fra 50 år og du har Jørn P. Andersen, mannen som bor i den 113 kvadratmeter store leiligheten på Fagerborg i Oslo.

Innenfor den nokså diskré inngangsdøra skjuler det seg noe som kan ligne et miniatyrslott. Overalt på veggene henger det bilder med kongelige fjes. På bord rundt omkring ligger det stabler med bøker om monarkiet. Salongbordet er blant annet prydet av en bok om dronningenes diamanter og en murstein om Dronning Elizabeth II. Det står også løveføtter her og der. Disse fungerer som stol- eller bordbein til møblene. Også hundesenga til Andersen har løveføtter. Selve hunden har fått navnet Kongen Olav.

– Allerede som 22-åring ble jeg referert til som «han der kongefyren», sier Jørn.

– Jeg ble tidlig fenget av historiene bak verdens monarkier. Måten monarkiene har bundet verden sammen på, er interessant.

Et levende hjem

Det er åtte år siden Jørn P. Andersen fikk tak sine første gjenstander med kongelig motiv: to malerier av Dronning Maud og Kong Haakon VII. Etter det ballet det på seg med alt fra portretter og fat med bilder av konger og dronninger, prinser og prinsesser, til stoler og andre møbler i gustaviansk stil og empirestil.

– Jeg er veldig glad i historisk og klassisk interiør, men også i måten man kan blande det moderne med det klassiske på, forteller Jørn, og peker på den nye sofaen blant alt det gamle.

Han kunne aldri tenkt seg å kjøpe en gammel sofa. Å være i sitt eget hjem skal tross alt være komfortabelt. Det er ikke helt «The Crown» hjemme hos monarkisten.

– Det skal ikke være stivt her, og alt skal brukes. De gamle glassene har jeg ikke for at de skal stå i skapet, og stoler og sofaer skal kunne sittes og ligges i. Et hjem skal være levende. Alle rom må kunne brukes, ingen skal være et mausoleum, sier Jørn.

Rot?

Ved siden av å være barnehagepedagog styler Jørn andres boliger. Selv om han har sin tydelige stil, er han opptatt av at alle skal få ha sin egen smak.

– Det er kult at noen er minimalister og andre ikke. Personlig blir jeg sliten av minimalisme. Jeg liker å ha masse ting rundt meg, men det må være gjenstander som betyr noe for meg. Jeg drar ikke til Søstrene Grene og kjøper med meg en hel haug av tilfeldigheter som jeg plasserer overalt i boligen, sier han.

Noen vil kanskje mene at det ser rotete ut hjemme hos Jørn Andersen, på grunn av den store ansamlingen av saker og ting.

– Jeg forstår at mange kan tenke at for eksempel stabelen med bøker på salongbordet er rotete. For meg er den stabelen gode minner og bøker jeg er glad i. Slik sett representerer stabelen meg, sier han.

Bruk-og-kast-samfunnet

Det meste i Jørns leilighet er funnet på finn.no og på antikvariater og auksjoner. Han setter stor pris på å kunne ta i bruk gamle gjenstander og møbler.

– Vi bør prøve å ta vare på det vi allerede har. Jeg er ikke glad i bruk-og-kast-samfunnet, sier han.

Andersen liker at gamle ting kan ha overraskelser på lur. Han trekker fram en bok om Kong Haakon VII fra bokhylla i biblioteket. Da han åpnet den første gang, dukket det opp gamle avisutklipp og kort fra flere minnegudstjenester. Og i en bok av Knut Hamsun står Hamsuns signatur på første side. Det vil si, Jørn kan ikke bekrefte at det er Hamsuns signatur, men han lever godt i troen.

Noe å snakke om

«Det er godt å ha litt kaos å feste øynene på», skriver Jørn på bloggen sin, OsloLiving. Han forklarer det med å beskrive innredningen på slottet i Oslo.

– Der har de vært lekne med både tapeter og masse bilder på veggene. Dermed har gjestene alltid noe å snakke om! Selv om man ikke sliter med klein stillhet, verken på slottet eller her hos oss, er det fint med innredning som bidrar til samtalene, synes Jørn.

På et rundt bord i biblioteket ligger det blant annet en sigarboks, og det er selvsagt ikke en hvilken som helst sigarboks. Den tilhørte Kong Haakon VII og rommet hans tyrkiske sigarer. Rundt balkongdøren faller kremhvite gardiner elegant mot gulvet, festet med gylne gardinsnorer. Russiske fabergéegg, dog kopier, har fått plass blant alle bøkene.

Selv om Vestfold-gutten trives godt i Oslo, skulle han helst hatt et lite slott i England. Om mannen hans hadde blitt med på det, er usikkert. For selv om Jørn stort sett får lov til å innrede som han ønsker, må det inngås noen kompromisser. Kjøkkenet i leiligheten er for øvrig et eksempel på det. Der har minimalismen sneket seg inn, flatene er hvite, og det er nærmest fritt for gjenstander.

– Akkurat kjøkken skal være rene, for der lager vi mat, sier Jørn diplomatisk.

Å samle på antikviteter

– Antikviteter er noe håndfast, noe virkelig. Jeg tenker det er en fin avveksling fra en verden der mye ikke er fysisk lenger, sier Alexander Foss, ekspert på antikviteter, bondeaktiviteter og rosemaling i Blomqvist Nettauksjon.

Han forteller at mange som samler på bildekunst, som kan pryde så å si alle rom i huset. Også gjenstander og møbler er populært, for eksempel tinnfat fra 1600-tallet, lysestaker fra 1700-tallet og stoler fra 1800-tallet.

Ønsker du å samle på antikviteter, men samtidig ha et ryddig og estetisk hjem, bør du holde tingene samlet, oppfordrer Foss.

– Du kan bruke et opplyst skap med glassdører eller vie en vegg i et rom til samlingen, foreslår han.

– Å samle på ting fra samme stilperiode eller epoke er også en måte å oppnå estetisk sammenheng på. Samlingene kan holdes ryddige ved å sortere ut fra farge, form og størrelse, tipser han.

Drar man det lengre, kan hele hjemmet inndeles i stilsoner.

– Ett rom kan for eksempel være fylt med bondeantikviteter, stua kan preges av art deco-stil, mens gangen kan ha en klassisk, byinspirert stil med antikviteter fra 1700-1800-tallets borgerskap. Bad og kjøkken kan være moderne og etter dagens krav, sier Foss.

Folk samler stort sett på de samme antikvitetene som før, ifølge Foss, med noen unntak:

– Det selges lite frimerker, pins, mynter og tegneserier i disse dager. Også tunge møbler i brune tresorter fra slutten av 1800-tallet er det laber interesse for. Det samme gjelder for gulvur, rokker, tinn og en del keramisk gods.

Monarki-relaterte gjenstander finnes det imidlertid mye av, og det er ikke et uvanlig samleområde, ifølge Foss. Selv vet han om samlinger på dette området som spenner fra postkort til porselen og bildekunst.

– Som regel er ikke dette dyre ting, da det stort sett er masseprodusert. Det dukker støtt og stadig opp slike objekter på auksjonsmarkedet, sier Foss.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.