• Instruktør: Jeanette er sertifisert instruktør i poledance.
 • KONKURRERT: Jeanette har selv deltatt i konkurranser med poledancing. Det håper hun det blir flere av framover.
 • Kurs: Jeanette håper så mange som mulig tar turen innom henne for å teste ut kursene hun setter opp.

Det yrer lett i luften på familiegården i Åsleia i Eidsvoll. Fra før er området kanskje best kjent som et eldorado for turgåere, jordbruksdrift og sauehold og den lokale gårdsbarnehagen. Det var dyrehold på gården til ekteparet Jeanette og Roar Olsen tidligere også. Nå har stallen fått et helt nytt innhold.

– Det er en helt fantastisk følelse å skape noe, og du kjenner en ekstra glede når du har gjort det selv. Jeg er stolt av det vi har fått til her.

Jeanette Olsen smiler. Hun har åpnet dørene til det splitter nye poledancestudioet i stallen. Det er lyst, friskt, sprekt og diskret. Prøvekveldene for lokale damer har vært populære, ja nærmest tatt helt av.

– Jeg har hatt fire prøvetimer til nå, og det har faktisk vært helt fullt her alle gangene. Vi starter opp for fullt med kurs for alle som vil andre uka i august. Det er bare å melde sin interesse, smiler 28-åringen.

Jeanette jobber til daglig som stuer på Oslo Lufthavn. Til høsten begynner hun å utdanne seg til å bli barnehagelærer. Hjemme fyller barna Emma (3) og Max (ti måneder) mye av tiden. Og nå står det nye poledancestudioet klart.

– Døgnet har bare 24 timer for deg også?

Jeanette ler og tar seg litt i det.

LES OGSÅ: - Bilen er stygg og jævlig, akkurat slik den skal være

Ville ikke reise ut hver kveld

– Ja, selvsagt. Men det er lov å være effektiv.

De små barna er faktisk mye av grunnen til at hun i samråd med ektemannen bestemte seg for å bygge om stallen.

– De er små og jeg vil tilbringe mest mulig tid med dem. Derfor føltes det ikke riktig å reise ut kveld etter kveld for å få trent poledance. Her kan jeg trene selv etter at ungene er lagt, sier hun.

Samtidig innrømmer hun at planene ble en del større enn først antatt.

– Så fant jeg ut at vi skulle kjøre på. Med kurs for alle som vil. Jeg har lenge hatt en drøm om å skape noe selv, og her kan folk komme og trene, være sammen med andre, få inspirasjon og leke seg litt.

Dermed ble gründersatsingen hjemme på gården en realitet. Jeanette har drevet aktivt med poledance siden 2011. Hun har vært sertifisert som instruktør omtrent like lenge. Stallen er isolert og bygd om. Arbeidene startet i november, og de var ferdige for tre uker siden. Det er blitt jobbing med prosjektet omtrent hver dag det siste halvåret.

– Jeg har vært i mammapermisjon. I tillegg har mannen min hatt litt permisjon fra jobben.

– Hvor mange her ute på landsbygda har et eget poledancestudio i stallen?

– Det er nok bare meg. I Oslo begynner poledancing å bli ganske utbredt, og det finnes flere egne studioer. Du har også studier andre steder, som Skyline Pole Studio i Sør-Odal kommune. Interessen begynner å ta seg opp, men jeg bor omtrent midt mellom de stedene som er. Da fant jeg ut at det kunne være smart å starte noe her, sier hun.

Trenings- og kunstformen Poledance har utgangspunkt i den 900 år gamle yogatradisjonen Mallakham. Kombinasjonen dans eller bevegelse gjennom bruk av stang eller stolpe er urgammel. Bakgrunnen til Poledance går ikke bare langt tilbake i tid, men har flere opphavssteder. Den tradisjonen vi ser mest av i dag har sine røtter i europeisk sirkuskultur på 18-1900-tallet; omreisende sirkus turnerte med små dansetelt der teltduken ble holdt oppe av en stang oppå et bord, hvor en danser opptrådte.

Poledance i kombinasjon med stripping oppsto under den økonomiske oppgangstiden i 1960-årene i Canada. Da ble stenger satt opp mellom bardisken og taket og barpersonalet tjente gode penger på disse. Men det som på 80-tallet var forbeholdt strippeklubber og gentlemansbarer, har nå for lengst tatt steget videre, også inn i stua. På 90-tallet ble poledance løftet inn i treningssentre i USA, og i 2003 viet Oprah Winfrey programmet sitt til Poledance.

Flest jenter holder på

– Hvem kommer på slike treningstimer?

– Det er en del myter der ute, og jeg merker stor forskjell på byfolk og hvordan poledance oppfattes på landsbygda. Alle har hørt om poledancing, men ikke så mange vet helt hva det er. Relasjonen til stripping er en del av det, men poledance er blitt tatt til en helt ny greie. Det er en treningsform, som kan gjøres sexy og deles med andre. Det er viktig å understreke at du kan fint kan holde det rent sportslig, sier hun.

– Da jeg satte opp prøvetimene regnet jeg med at en del yngre jenter ville komme på timene. De er åpne til sinns, følger med i sosiale medier og vet hva det dreier seg om. Men det har faktisk kommet en del voksne damer også. Det er jeg sykt glad for.

– Er dette først og fremst for damer?

– Både ja og nei. På verdensbasis er det naturligvis en del menn som holder på, men i Norge er det flest damer. Poledancing er jo ganske feminint, men kan også være maskulint. Det blir smak og behag.

Hun setter på musikken i treningsstudioet og viser litt av det hun kan. Musikken dundrer ut av høyttalerne og Jeanette snurrer rundt i stanga som om det er den enkleste sak i verden. Umiddelbart slår det meg at dette stiller store krav til styrken og musklene i kroppen.

– Det er kjempebra trening. Du jobber mye med egen kroppsvekt, og bygger mye styrke i muskulaturen. Samtidig stiller det krav til fleksibilitet og kondisjon. Det tar på å holde det i gang, og du får raskt i gang pusten.

– Hvor lenge varer en treningsøkt?

– Det kan du bestemme helt selv, og dette er definitivt effektiv trening som alle kan prøve. Selv jobber jeg målrettet med triks jeg ønsker å lære meg. Jeg ønsker hele tiden å forbedre meg. Det er også viktig for å ha muligheten til å lære bort etter hvert som kursdeltakerne stadig blir flinkere. Øvelsene tærer også såpass på overkroppsmuskulaturen at jeg driver ikke time ut og time inn her ute i dansestudioet. Det er for krevende til det, smiler hun.

Foreløpig er gründersatsingen tenkt som en tilleggsgeskjeft, men skulle det bli svært populært og interessen skulle fortsette å øke, utelukker hun ikke at det kan bli en ny levevei.

– Men det er en balansegang i det. Blir det for mye er det en risiko for å miste interessen selv også. Jeg vil trene og konkurrere i sporten, og da er det greit å porsjonere det utover.

Foreløpig har det vært få rare spørsmål.

– Men mange er nervøse, sjenerte og gjemmer seg bort litt. De er spent på hva i all verden vi holder på med her. Det er et tydelig skille mellom det som er sexy og sporty, ja det idrettsmessige og soveromsrelaterte, sier Olsen.

Det er fortsatt mange myter der ute, men i verden er poledancing stadig i ferd med å øke sin anerkjennelse.

– Det er et ønske om at det skal bli en OL-øvelse, og det arrangeres allerede både VM og NM. For å bli OL-gren må den være stueren. Dette dreier seg om trening og turning i stang, og jeg føler fokuset er blitt mye mer på det de siste årene. Det er sport, sport og sport. Samtidig kan jeg savne dansedelen litt også. Jeg synes det er morsomt. Det er viktig å ikke miste helt hva poledance faktisk er. Det er ikke bare toppidrett heller, sier hun.

– Det skal være en sport, men kan også være sexy dans. Jeg liker begge deler av det, sier Jeanette Olsen.

Nå håper hun så mange som mulig får øynene opp for den spreke satsingen.

VAR LEI AV Å VÆRE ARBEIDSLEDIG: Trebarnsmoren skapte sin egen arbeidsplass

Fakta om Jeanette Olsen

 • 28 år gammel. Gift med Roar Olsen. To barn: Emma (3) og Max (ti måneder).
 • Jobber i dag som Ramp Agent (stuer) i selskapet Menzies Aviation på Oslo Lufthavn.
 • Utdannet mediegrafiker (fagbrev). Har jobbet en del år som det i Nationen, Asker og Bærumsposten, samt Romeriksposten.
 • Utdannet personlig trener gjennom Afpt (akademiet for personlig trening).
 • Er også X-pole-sertifisert som poledanceinstruktør, zumbainstruktør og instruktør i flygym-, redcore- og slyngetrening.
 • Til høsten begynner hun på barnehagelærerstudiet.
 • Interesser er trening, spesielt styrketrening. Svært interessert i å utforske hva man faktisk kan klare å få kroppen til å gjøre, kosthold, poledancing, musikk, dans, mediedesign, familie og venner.
 • Gården familien bor på heter Lykkja, derav Studio Lykkja. Eiendommen ligger i Åsleia i Eidsvoll.
 • Nett: www.studiolykkja.com.

Fakta om poledance

 • Poledance (fra engelsk: påle/stolpe+dans) er en form for scenekunst, som er en kombinasjon av dans og turn.
 • I sammenheng med en fastmontert vertikal svingstang, utøves dans og turn.
 • Mesterskap for amatører og profesjonelle utøvere finnes i flere nasjoner.
 • Det finnes treningsstudioer som har stolper til poledance som også blir benyttet av mosjonister. Stolpene kan også brukes i polefitness, som tidvis blir benevnt som strippestang, selv i tilfeller hvor det ikke påpekes en eventuell sammenheng mellom stripping og polefitness.Kilde: Wikipedia

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.