Etter å ha sett pressevisningen av Eidsvoll Amatørteaters (EAT) oppsetning av «Den stundesløse», anbefaler vi at du tar deg tid til et par timer sammen med mannen som virrer rundt på Panoramas scene.
Det kommer til å gå for seg i Panorama i de neste ukene. I Ludvig Holbergs elleville komedie «Den stundesløse», fyker EATs skuespiller rundt i et heseblesende tempo. Det bedrives arrangerte ekteskap, legges intrikate planer for å unngå tvangsgifte, herskersyke husholdersker råder grunnen og tjenestejenter, som ikke direkte har utseende med seg, sliter med giftesyke. Midt oppi det hele virrer Herr Viegleschrey rundt og tror han har så mye å gjøre at han ikke får gjort noe som helst. I dag ville vi sagt at han var stresset. For 300 år siden, da Holberg skrev stykket, het det at han var stundesløs.
LES OGSÅ: 30 år med fest på scenen

klassisk

Det er en av de store klassikerne instruktør og produsent Jens R. Christiansen, har grepet fatt i.
- Vi har øvd siden i mars, og nå er vi litt stolte. Det er ikke vanlig at et amatørteater setter opp Holberg. «Den stundesløse» har levd i 300 år og er satt opp på de største scenene i Norden. Det er et glede, men også et ansvar å sette opp stykket. Det har gode karakterroller og god tekst som gir skuespillerne mye å spille på, sier han.
Og spille gjør de virkelig. Iført tidsriktige kostymer, de fleste av ypperlig kvalitet innkjøpt på Operaen eller andre store scener, halser de rundt i en kamp for at folket skal få oppleve den store lidenskapen, enten de er høyt på strå eller nederst på rangstigen, ser ut som et takras eller er vakker som en soloppgang.
LES OGSÅ: Trekker et nytt stykke opp av esken

MAGDELONE

Berit Lundberg tolker rollen som den mindre pene tjenestejenta Magdelone. Hun har «tenna på tørk», hår som piggtråd og en elendig kroppsholdning. Men det hindrer ikke dama i å være elskovssyk. Om hun lykkes i å lure noen i ekteseng, får være usagt.
Lars Trygve Rømmerud tolker Herr Viegleschrey, som er den stundesløse. Mannen løper omkring sin egen akse og er ikke er i stand til å få gjort noe som helst fordi han tror han har så mye å gjøre.
Den geskjeftige tjenestejenta Pernille, spilt av Frida April Dahl, har en finger med i det meste, også når husets datter, Leonora - spilt av Tonje Trandum, skal reddes fra å tvangsgiftes med en skikkelig pedant.
EUB fikk overvære første akt under pressevisningen. Der legges slagplanen og intrigen for den videre handlingen. For å være ærlig, er det hele ganske sprøtt - og det lover godt for publikums lattermuskler.
Premiere er fredag 18. november.
LES OGSÅ: Egenskreven musikal

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.