Da elevene fra 9. klasse ved Vilberg ungdomsskole kom til tingstedet ved Eidsvoll kirke, ble de satt rett inn i virkeligheten fra 1000 år tilbake. Og da kong Olav, senere med tilnavnet den hellige, dukket opp, ble det nesten blodig alvor. Elevene skulle være med å uttale seg i saker som skulle opp til doms.

JUBILEUM I 2022

Om fire år er det 1000 år siden den omtalte kong Olav opprettet Eidsivatinget. I over 600 år hadde det tilhold rett utenfor Eidsvoll kirke. Både kirken og tinget er omtalt i Snorres kongesagaer.

Da elevutsendingene benket seg, fikk de seg forlagt forskjellige problemstillinger til drøfting - de skulle avsi dom i sakene og sammenligne datidens domsavsigelser med vår tids dommer i parallelle saker.

Tre stevninger ble brakt til tings, blant annet spurte Åsa fra Tynsåk, anno 1022, hvem som hadde ansvar for kongens utallige gjester og hærmenns stygge framferd da de hadde tatt inn på gårder rundt om i bygda. Saken ble diskutert, og konklusjonen ble at det var kongen selv som måtte ta ansvaret for sitt følge.

Da elevene fikk seg forelagt omtrent samme problemstilling anno 2018 – om hvem som hadde ansvaret for hærverk begått under en hjemme-alene-fest, ble det litt verre. Det kunne jo vært elevene selv det gjaldt. De fleste konkluderte med at gjestene selv måtte ta ansvar for egne herjinger og handlinger.

Eidsivating var et overordnet ting for østlandsområdet med egne lover. Når det ble innkalt til ting, kom det utsendinger fra blant annet Gudbrandsdalen, Østerdalen, Hedmark, Oppland, Romerike, Ringerike, Toten og Hadeland. Elevene var i så måte kortreiste. De kom fra Vilberg.

Inne i kirken fikk elevene møte biskop Grimkjell. Der gikk det roligere for seg. Han inviterte dem til refleksjon og samtale om verdier og prinsipper, og de var heller ikke frie for diskusjoner og meningsbrytninger.

Først ute på tinget er Vilberg ungdomsskole, men både Feiring og Råholt er invitert til å komme.

JUBILEUM

Tingsamlingen «Fra slagmark til demokrati» er en del av Eidsvoll kommunes «Den kulturelle skolesekken» for ungdomsskoleelever. Men den er også en del av 1000-årsjubileet for Eidsivatinget i 2022.

Det er nedsatt en jubileumskomité som ledes av Rolf Thon. Som lovseiemann var også han kalt til tings.

LES OGSÅ: Historieparken ved kirken tar form

Fakta

Eidsivating var fra først ved Aker i Vang, men ble senere flyttet til Eidsvoll. I eldre historisk tid omfattet Eidsivatinget Hedmark, Hadeland og Romerike. Senere ble Gudbrandsdalen og Østerdalen inkludert.

Ifølge Snorre var det Olav den hellige som etablerte Eidsivating.

I forbindelse med 1000-årsjubileet for Eidsivatinget om fire år, er det nå et rollespill for alle 9.-klassingene Tingvoll.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.