Maura skole har i mange år hatt pilegrimsvandring med elever fra skolen og til Stensgård hvor det i middelalderen lå et klosterhospits. Det er elever på 3-. eller 4-trinn som har dette i sin plan. I år var det elever på 4-trinn som tok turen. 80 elever og 10 lærere og assistenter gikk turen.

- Av praktiske årsaker gikk turen til Stensgård kirke. Plassen der klosterhospitset, som var i drift til svartedauden, lå er oversvømt. Hurdalssjøen er om en meter dyp der rester etter husene ligger. Skal vi finne tomta må vi gå veldig tidlig på våren, sier Bosse Tangen.

Klosterhospitset kom i drift tidlig på 1100 tallet etter at det ble kjent her i landet og ute i Europa at det skjedde undere ved Hellig Olavs grav i Nidaros.

- Det ble for stor belastning på dem som bodde i Stensgård da de måtte ta imot alle pilegrimene. De klaget til biskopen, som sendte noen munker som ordnet tomt og lokale håndverkere. Det ble bygget fire små hus med plass til kjøkken og servering, kapell, bolig for munkene og rom for pilegrimene. Kapellet ble også brukt av lokalbefolkningen det var også gravplass der, forteller Tangen.

LES OGSÅ: Familiehistorie i Stensgård kirke

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.