– Jeg synes vi har fått til en god kombinasjon av tradisjoner og nye opplevelser. Vi har program hele dagen fra flaggheising og bekransning klokka åtte om morgenen til kveldskonsertene på kvelden, sier direktør Bård Frydenlund ved Eidsvoll 1814.

Hovedartisten på kveldsarrangementet er i år Elisabeth Andreassen.

– Hun er en etablert og folkekjær artist som alltid leverer. Vi er veldig glad for at hun vil komme til oss på 17. mai, sier Frydenlund.

Andressen selv sier at det er ærefullt å bli spurt om å opptre.

– Dette er jo hjertet av Norge på 17. mai, sier hun.

– Hva får publikum høre?

– Her blir det både noen norske låter, litt svensk og kanskje noe Wergeland, sier Andreassen.

Hun forteller til Eidsvoll Ullensaker Blad at hun mest sannsynlig kommer til å ha på seg sunnmørsbunaden sin.

– En bra miks

Marius Lien-trio skal også spille og Evelina Moholt, datteren til Katrine Moholt skal synge på kveldskonserten.

– Marius Lien er et ungt bluestalent fra Nes og Evelina Moholt er også en dyktig, ung lokal sanger. Jeg synes vi har fått til et bra miks av artister, slik at det blir noe for enhver smak. Eidsvoll mannskor er 100 år i år og de skal også framføre «Norges Fjelde» som er en klassiker innen korsang, forteller Frydenlund.

Marius Lien gleder seg til å opptre.

– I tillegg til Notodden bluesfestival, er dette noe av det største jeg har gjort, forteller han.

Personlig tale

Årets hovedtaler er leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Han har et personlig forhold til Eidsvollsbygningen og er fast gjest ved bygningen ved flere anledninger i løpet av året.

– Det er et privilegium å få lov til å være hovedtaler. Jeg kommer nok til å legge vekt på en ganske personlig og familievennlig 17. mai- tale, sier han.

På kveldsarrangementet vil det også bli tale ved russepresident Sondre Aasen fra Eidsvoll videregående skole.

– Det som blir litt spesielt i år er at kulturprisen i Eidsvoll skal deles ut fra scenen. Denne prisen deles ut bare hvert fjerde år, sier Frydenlund.

omvisninger og rebusløp

Etter barnetoget blir det familieunderholdning fra scenen med elever fra Råholt skole og fra Eidsvoll ballettsenter. I år blir det også noen spesialomvisninger inne i Eidsvollsbygningen.

– Vi har jo utstillingen vår «Bøkene som forandret verden», og på 17. mai blir det en spesialomvisning i forbindelse med utstillingen. Jeg kommer også til å holde 1814- foredrag inne i bygningen om hvorfor 1814 er det viktigste året i norsk historie. Dette er et slags popup-foredrag, så de som har lyst til å høre på er hjertelig velkomne, sier Frydenlund.

Han forteller at de også i år har en utstilling inne i bygningen som går på 17. mai-pynt og hvordan folk har pyntet seg til nasjonaldagen gjennom tidene. I tillegg blir det rebusløp for store og små både ute og inne i Eidsvollsbygningen.

– På 17. mai åpner vi alle rom i bygningen, også de som vanligvis er hemmelige for publikum, forteller direktøren.

– For mange er det tradisjon å besøke Eidsvollsbygningen på 17. mai, og i fjor var det 15.000 mennesker her. Drakttoget er jo også blitt en tradisjon hvor det er bunader fra alle fylker i landet. Toget går fra Eidsvoll verk stasjon til Eidsvollsbygningen, sier Frydenlund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.