Fredag kommer sjefen for Riksteateret og tidligere kulturminister Ellen Horn for å åpne Jernverkshelga.

Horn skal holde åpningstalen i forkant av forestillingen «Menn av malm, jenter av jern».

NY REGISSØR

Teaterforestillingen skal vises for 14. år på rad, og denne gangen er det John Erik Vika som er regissør for det historiske spillet.

– Det blir spennende. Jeg har regissert flere oppsettinger i Eidsvoll Amatørteater, men dette blir første gangen med uteteater, sier han.

Vika røper at årets forestilling blir noe kortere enn tidligere.

– Manuset er bra, men vi har gjort noen små, kosmetiske endringer. Vi har spisset og strammet opp stykket litt og gjort det kortere. Vi skal fenge publikum uten pause i oppsettingen, og da kan halvannen til to timer bli vel langt, sier Vika.

Prøvene er så smått kommet i gang, men den intense øvingsperioden med omkring 50 skuespillere starter først neste lørdag.

– Da blir det øving så å si hver dag i ei uke, kommenterer Vika.

«Menn av mal, jenter av jern» spilles både fredag, lørdag og søndag.

Spillet er skrevet av hedmarkingen Tor Karseth. Han har lagt hendelsene til 1808, et år med misvekst, nød, fattigdom, sjukdom og krig. Situasjonen for arbeiderne i Feiring jernverk og ved gruveplassene er til tider ganske håpløs, og vi følger noen menneskeskjebner gjennom dramatikk, humor, romantikk og alvor.

– Hendelsene og karakterene er hentet fra virkeligheten, fra vår nære, lokale historie, som også er en del av den nasjonale historien, forteller Rannveig Finsen i styringsgruppa for Jernverkshelga.

NY ATTRAKSJON

Besøkende til Feiring jernverk får i år en ny attraksjon siden Carsten Ankers lysthus på Kristenkollen ble åpnet tidligere i sommer.

Jernverkshelga består ellers av gruvevandringer med teater i St. Pauls gruve, mulighet til å lære seg kulokk, flatbrødbaking, aktiviteter for barn og salg av mat og forfriskninger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.