Gratulerer hadde urpremiere på Amfiscenen på Nationaltheatret 12. januar, og er oppfølgeren til braksuksessen Kondolerer, som ble kalt en komedie om selvmord. Forestillingen omhandlet livet etter at hun mistet sin mor og bror i selvmord.

– Noen på Nationaltheatret stilte spørsmålet: «Dersom Kondolerer var Illiaden, er Gratulerer Odyseen?» Uten å ha lest noen av verkene, hopper jeg i det og sier ja, forteller Else Kåss Furuseth fra Jessheim.

Leve videre

Nå er hun tilbake med oppfølgeren. Den handler om å leve videre. I Gratulerer har hun valgt å gå til psykolog. Forestillingen handler, med teaterets ord, om «å være god nok akkurat som du er, selv om du er ganske ræva».

– Det siste broren min gjorde før han tok livet sitt, var å gi meg en badevekt og si at jeg måtte gå til psykolog. Han sa at hodet mitt var en gassballong og at jeg alltid måtte trille sykkelen over fartsdumper, ellers ville det eksplodere. Jeg avfeide å gå til psykolog, fordi jeg i all hemmelighet så på mange av dem som gikk i terapi som jålete. Seks år etter at han døde bestemte jeg meg allikevel for å følge hans råd, jeg oppsøkte en psykolog, for å forsikre meg om at hodet ikke skulle eksplodere, forteller Kåss Furuseth om bakgrunnen for forestillingen.

LES OGSÅ: Else Kåss Furuseth foretrekker kulturhuset på Jessheim framfor Nationaltheatret

Utsolgte hus

Teateret hadde 38 forestillinger i salg i begynnelsen av januar, og 2. januar var disse utsolgt. Rett før premieren 12. januar fikk de satt opp 18 ekstraforestillinger frem til oktober, som alle er utsolgt.

- Vi har solgt over 11.000 billetter fordelt på 56 utsolgte hus. Vi jobber nå med å få flere forestillinger i salg, sier produsent Maren Onsaker ved Nationaltheatret.

– Det at Gratulerer er utsolgt sier noe om at forestillingens tematikk er svært aktuell og viktig i vårt samfunn. I tillegg viser det hvilken god formidler Else Kåss Furuset er i måten hun forvalter sine historier og erfaringer på en ekte, ærlig, sår, humoristisk og nær måte. Både hun og forestillingen rører ved et tema som er vanskelig å snakke om for mange. Måten hun balanserer mellom det ufattelig triste og det deilig humoristiske er en kunst i seg selv og berører oss på en måte som åpner øynene for medmenneskers og eget liv, legegr hun til.

Gode anmeldelser

Forestillingen har blitt tatt godt imot av anmelderne. «Gapskrattende komikk og dypt vemod. Det er bare å si «gratulerer» – og hipp hurra! En er fristet til å slenge på et slagord som «Else gir god helse»!», skriver VG og triller en femmer på terningen.

Samme terningkast gir Aftenposten: «(...) rå og sår humor, og en selvironisk innsikt som utløser alt fra humreøyeblikk til lattereksplosjoner».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.