• VAKKER SOM EI ROSE. En epleblomst er like vakker som ei rose, og i Feiring finner du mange slike.

Hardanger har sin fruktblomstring og er kjent for maleriske motiver av blomstrende epletrær med fjorder og hvite fjell som bakteppe. Har man opplevd dette en gang, vil man kanskje se det igjen? Men hvorfor dra over Langfjella når man rundt neste sving kan finne et lite stykke Hardanger i miniatyr i eget nærmiljø?

I Feiring er det nok av trær å hvile blikket på om dagen.

SAKTEOPPLEVELSE

Riksveg 33 slynger seg i slake svinger gjennom Feiring-bygda, og fartsgrensa på 50 og 60 er akkurat passe til å få med seg de vakre omgivelsene som omgir husene som ligger oppe under de mektige bergsidene overfor Mjøsas bredder.

Feiring er vel ikke akkurat kjent som ei fruktbygd, selv om den tidligere skal ha hatt en brukbar jordbærproduksjon. Likevel er det epletrær overalt, og selv om det ikke er noen profesjonell fruktdyrking vi er vitne til, er trærne som lyser mot Mjøsas blikkstille bakgrunn et vakkert syn om dagen.

HUMLA SUSER

Midt i sentrum møter jeg Ole Bjørn Michel. Han er innflytter fra Telemark, og har slått seg til ro her med utsikt til Mjøsa med E6 og Dovrebanen på motsatt side.

– Det er bare helt nydelig og fantastisk her nå, smiler han og slår armen ut for å vise fram det som er igjen av en frukthage som har stått her lenge.

– Her trives villbier og humler, forteller han og røper at de har registrert minst 9–10 forskjellige arter som summer rundt i hagen.

– Vi har forskjellige eplesorter, og på noen av trærne er blomstringen på hell, forteller Ole Bjørn.

Om noen måneder henger resultatet klart. Store mengder saftige epler.

– De brukes til blant annet saft og syltetøy, og er som regel mer enn nok til både slekt og venner i tillegg, sier han.

Jeg ruller sakte videre og finner trær overalt. Høyt oppe i Svenbyvegen finner man en flott utsikt over Mjøsa og med gårdsbruk og epletrær midt imot. Sauebrek og vannspeilet i bakgrunnen, gjør at man får assosiasjoner til andre landsdeler, men man er altså bare nord i Eidsvoll. Røde og hvite epleblomster blomstrer om kapp langs gamle husvegger og får en amatørfotograf til å krype høyt og lavt for å fine de fineste vinklene.

Inntrykkene blir mange denne siste dagen i mai mens gråværet dessverre henger litt rundt oss.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.