Hokstad fra Nannestad, oppvokst i Lesja i Gudbrandsdalen, har hytte i Dalsa i Lesja kommune. Der var han da han den 24. juli i 2010 hørte om raftingulykken i Sjoa på radioen. Da grep han pennen og skrev et dikt, som han så ofte gjør. Diktet har han oppbevart i ei av de åtte bøkene han har med egne håndskrevne dikt.

– Jeg satt og hørte på Opplands-sendinga på radioen, og hørte det hadde skjedd ei grusom ulykke i Sjoavassdraget. Da tenkte jeg at siden disse ikke er norske, så blir det en slags happening som vi bryr oss om en dag eller to, men det gjorde ikke jeg. Jeg følte en nærhet til ulykka, og ble preget av det. Jeg tenkte at disse ungdommene har jo sine pårørende i Ukraina. De har ei mor, en far og en bror, og en bestefar og ei bestemor, sier Hokstad.

RIDDARSPRANGET

Dagen etter, tidlig om morgenen, satte han seg ned og skrev diktet Minneord om ukrainarene som drukna i Riddarspranget, Sjoa, 24. juli 2010.

Han forteller at diktet så ble liggende i en del år, og at han ikke tenkte mer på det.

– Men det er jo uansett et minne om ungdommene som døde der. Så tenkte jeg på hvem som kunne ha interesse av å ta vare på det. Jeg snakket med min gode venn Vidar Mohn fra Eidsvoll, også han med røtter i Gudbrandsdalen, og ba ham om å ta vare på dette minnet på en eller annen måte, sier Hokstad.

OVERSATT

– Dette er et så vakkert dikt at det fortjener å bli kjent, sier Mohn.

Han tok kontakt med Slavisk/Baltisk institutt på Blindern og spurte om de kunne anbefale noen til å oversette diktet til ukrainsk. Han fikk da kontakt med ukrainerne Nataliya Sjøvoll og Anatolii Kyryliuk, begge ansatt ved Norsk-ukrainsk handelskammer. Sammen med Anastasia Antonyk har de oversatt diktet som nå skal publiseres i aktuelle ukrainske aviser.

– Jeg ble nesten forelsket i diktet, både på norsk og ukrainsk, og jeg kan også selv huske ulykken, sier Kyryliuk.

De vil nå gjennom den ukrainske ambassaden gjøre et forsøk på å komme i kontakt med de sju som overlevde ulykken og pårørende til de fire omkomne.

Det jobbes nå, med Mohn i spissen, for å få til en minnemarkering på ulykkesstedet 24. juli i år. Hvis pårørende ønsker det kan det etter hvert også bli aktuelt å reise en minnestein på stedet.

Minneord om ukrainarane som
drukna i Riddarspranget, Sjoa, 24. juli, 2010

Heilt frå Ukraina til Gjendesheim
Kom dei ein sumar og la seg i leir
Elva var fager og godver var meld
Dei glåmde mot stryka i Sjoa elv

Sterke armar heldt båtane støtt
Musklane styrde, ingen gjekk trøytt
Vatnet rann jamnt, dei skoda mot fjell
Dei kjende seg vener med Sjoa elv

Så var ikkje elva lenger så snill
Vatnet det kvitna, straumen var vill
Båtane slingra, snart låg dei på kvelv
Dei kjempa for livet i Sjoa elv

Stride straumen kasta kvar båt
Livlause kroppar i juvet låg
Dei kava i vatnet og ropte om hjelp
For døden var komen til Sjoa elv

Hjelpande hender drog dei på land
Folk kom til trøyst og tok vener i hand
Dei gret attmed elva til seine kveld
Og stirde mot djupet i Sjoa elv

Men minnet må leva om redsle og mot
Om dei frå Ukraina som elva tok
Dei padla frå stilla mot stryk og mot gjel
Og drukna ein sumar i Sjoa elv

LES OGSÅ: Poetisk politiker debuterte med dikt i parken

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.