Jeg har riktignok innsett at det er et element av selvbedrag som får meg til å lande på cæsarsalaten gang på gang, for magert blir dette ikke: Jeg overlesser de spede salatbladene med majonesbasert dressing. River over ost i himmelske mengder. Drysser rundhåndet over sprø surdeigskrutonger, som først er bakt i ovn med olivenolje, smør og masse hvitløk.

Til sist, rett fra panna, laster jeg opp den feteste delen av kyllingen, med sprøtt skinn og smørbasert sjy. Jepp, jeg har lurt meg selv igjen, men steike så godt!

BEfriende løs struktur

De fleste retter med en lang historie har klare retningslinjer for innhold og presentasjon. Cæsar, derimot, har en befriende løs struktur – historien har avvik og meningene er delte. Det liker jeg, for da står man litt friere til å lage sin egen versjon uten at noen skal stå og hyle og skrike at «dette er ikke en cæsarsalat! En cæsar skal kun ha ansjos!!»

Siden jeg er moderat glad i salat med ansjos, er jeg takknemlig for å kunne slippe unna med min egen versjon. Cæsarsalaten som ble presentert i denne spalten for noen uker siden, signert Øyvind Hjelle, er dermed såpass forskjellig at den må kunne kalles en helt annen rett.

Cæsarsalatens opphavsmann er visstnok Caesar Cardini, en italiensk immigrant som åpnet sin egen restaurant i Tijuana, Mexico. Salaten skal ha blitt skapt under en hektisk 4. juli-feiring i 1924, da han hadde gått tom for råvarer og måtte improvisere med det siste han hadde.

Parmesan, kapers og ansjos

Dressingen – med parmesan, kapers og ansjos – ble nok til allerede den gang. Om den første cæsarsalaten også inneholdt sprø krutonger og bacon, er mer usikkert – men det spiller ingen rolle, de fleste er uansett enige om at det meste blir bedre med sprø krutonger og bacon på toppen.

Min variant har sprø kylling. Jeg elsker å steke kyllinglår på denne måten: Beine ut låret så det blir helt flatt, steke det kun på skinnsiden til skinnet er ekstremt crispy, og så øse smør og hvitløk over kjøttet til det er gjennomstekt. En skvis sitron til slutt, og prosessen oppleves som ren magi.

Norsk grotteost

Det er vanligvis parmesan i en cæsarsalat, men jeg foretrekker å bruke norsk «grotteost». Denne fantastiske, faste kumelkosten lages på Hitra og kan minne om parmesan, men har sin egen smak. Norske oster har generelt blitt helt ufattelig bra, og det gleder meg virkelig. Vi har jo råvarene og kvaliteten – nå finnes viljen og etterspørselen der også.

Så her kommer den italiensk-mexicanske klassikeren, som har så mange drakter, i nye norske gevanter. Tilfør gjerne din egen vri!

Cæsarsalat med sprøtt kyllinglår og norsk ost

Ingredienser (2 personer)

1 romanosalat eller 2 hjertesalat

2 kyllinglår

2 ss meierismør

1 hel hvitløk

1 sitron

3 ss majones

1 ss kapers

70 g grotteost eller parmesan

3 skiver daggammelt brød

Olivenolje

Salt og pepper

Fremgangsmåte

Skyll og tørk salaten i en salatsentrifuge eller bare på tørkepapir – la bladene være så store og naturlige som mulig.

Bland majones med kapers, saften av halve sitronen, halve osten og 1 hvitløksfedd. Kjør dette sammen med en stavmikser. Hvis kapersen ikke bidrar med nok salt, smaker du til med mer. Ikke glem at dressingen skal ligge tynt på bladene og derfor bør være ganske kraftig på smak.

Kutt brødet i grove terninger og legg dem i en ildfast form. Over brødet sprinkler du lett med olje, fordeler 1 ss smør og drysser på litt salt. Legg i 4–5 knuste hvitløksfedd og stek på 200 grader i ca. 15 minutter, til terningene er sprø og gylne.

Bein ut kyllinglåret, og tørk det godt med kjøkkenpapir. Salte og pepre låret på begge sider, og legg det med skinnsiden ned i en medium varm panne med litt olje.

La låret ligge til det er skikkelig gyllent og sprøtt, før du tilsetter 1 ss meierismør og 3 knuste hvitløksfedd. Øs oversiden av kyllinglåret med det varme, aromatiske smøret til kjøttet er gjennomstekt. La det hvile 1 minutt og server umiddelbart!

Mens kyllingen hviler, kan du blande salaten. Bruk en stor bolle, og ha i nok dressing til at den henger i et jevnt lag rundt salatbladene. Anrett på tallerken, dryss over de sprø krutongene, og riv over resten av osten. Helt til sist deles det sprø låret i skiver og legges det på toppen. Om du drypper litt av stekesjyen fra pannen over, blir det enda bedre!

Drikke til maten

Italienerne dyrker mange druetyper som knapt finnes andre steder på planeten. Det kan bli kos på flaske!

Evens cæsarsalat med kylling er drikkevennlig og kan passe godt med både lyse øl, friske hvitviner og saftige rødviner. Jeg har valgt en deilig hvitvin fra Sicilia som virkelig leverer på både kvalitet og pris.

Sicilia, Middelhavets største øy, byr på et større mangfold av viner enn de fleste andre regioner i Europa. Prosjektet COS så dagens lys i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano bestemte seg for å eksperimentere og lage vin sammen. Navnet er satt sammen av forbokstavene i de tre kameratenes etternavn. I dag lager de toppviner ved hjelp av eldgamle metoder i Vittoria helt sør på Sicilia. Både de tradisjonelle og de eksperimentelle vinene fra COS har meget godt renommé, og COS regnes i dag med blant de aller beste av Italias vinprodusenter. I dag lager COS vin fra 35 hektar vinmarker som dyrkes etter biodynamiske prinsipper. COS Rami 2017 (varenr. 531201, kr 225,00 bestillingsutvalget) er laget av like deler av de lokale druesortene Grecanico og Inzolia, som er dyrket et par hundre meter over havet. Begge druetypene er breddfulle av karakter. Vinen gjæres med stedegen gjær, både i store sementtanker og i amforaer på 350 liter. Vi kan glede oss over en kompleks aroma av fersken, aprikos, blomster og akasiehonning. Vinen er tørr, med balansert syre og en flott tekstur og konsentrasjon. Vinens smaksbilde løfter fram de delikate smakene i dressing, kylling og bacon uten å dominere for mye.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.