For å sørge for at den kalde tiden ikke prøver seg på å komme tilbake i april, så frister jeg den med en dessert som kan gi den gode drømmer fram mot høsten. Denne desserten ble til da mine svigerforeldre skulle planlegge stort lag. Vi skulle teste tre forskjellige desserter, men da jeg jobbet på kjøkkenet ble denne til i tillegg. Den endte som testens vinner.

Salt karamell er noe av det beste som finnes. Søtt og salt i kombinasjon er fantastiske smaker, og når det i tillegg gjøres i en karamellvariant, ja da snakker vi! Så farvel vinter! Jeg byr deg en deilig kremet ostekake med minner av fjorårets eplehøst. Så nå kan du ta desserten som takeaway, og ikke komme fram før kalenderen viser at det er på tide å gjeste oss igjen. Ingen aprilspøker i værform. Jeg er klar for vår og sol. Det skal lages grønne retter, grillretter, aspargesretter, vannmelon-retter, så utrolig freshe friske deilige-vår-retter. Velkommen vår!

(Til 6 små glass)

Du trenger:

150 gram ferdige pepperkaker

50 gram smør

1/2 dl kremfløte

1 dl crème fraîche

200 gram kremost naturell

5 ss melis

2 stk. epler

1 ts malt kanel

2 ts brunt sukker (kan også bruke vanlig hvitt sukker)

1 ts smør

Karamellsaus:

2 dl kremfløte

1 dl sukker

1 dl lys sirup

100 g smør

1 ts gourmetsalt

1. Lag karamellsausen. Kok opp fløten sammen med sukkeret, sirupen og halvparten av smøret i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en brun farge, ca. 10–15 minutter.

TIPS: Tilsetter du brunt sukker i stedet for vanlig sukker, blir sausen mer fyldig og kraftigere på smak. Dette blir en god porsjon med karamell

2. Rør inn det resterende smøret, og la karamellsausen kjøles ned. Rør inn gourmetsalt når sausen er helt avkjølt.

3. Skrell eplene. Fjern eplekjernen og skjære eplene i terninger. Ha eplebitene i en stekepanne med smør, og la dem stekes på middels varme til de er blitt litt mye. Strø over kanel og sukker, og bland sammen. Ta pannen av varmen, og la eplebitene avkjøles.

4. Knus pepperkakene fint. Bruk en kjøkkenmaskin, eller ha dem i en pose, og rull over en kjevle.

5. Smelt smør, og bland det sammen med pepperkakesmulene. Fordel blandingen i bunnen av små porsjonsglass.

6. Sett glassene på kjøl i en halvtime. Pisk kremost sammen med fløte, crème fraîche og melis i kjøkkenmaskin til det blir en luftig krem. Fordel kremen i glassene, fordel eplebitene, og sett glassene kjøling til servering. Rør opp karamellsausen og hell litt over hver porsjon før servering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.