Da EB/UB tok turen til Sigvald og Kari Engebretsen for å ta det «flygende teppet» i øyesyn, hadde ekteparet ennå ikke identifisert gjenstanden.

– Jeg trodde først det var en svær fugl, en gås eller trane, som flakset og kavet. Sånn hørtes det nesten ut, sier Sigvald.

– Men så oppdaget jeg en «haug» med blå farge som kom farende over himmelen. Den kom blafrende over tretoppene her og landet der borte, sier han og peker bort i skogholtet ved boligfeltet på Lie i Ullensaker.

Ekteparet var ganske overbevist om at gjenstanden kom luftvegen fra et småfly, men spekulerte spøkefullt i om det kanskje var arbeidet med Gardermo-utbyggingen som hadde resultert i den luftbårne «gjesten».

LES OGSÅ: Tusenlappene lå strødd etter bombing av nattsafen i banken på Råholt

Gjenstanden viste seg å være en slags fallskjermdør som hadde falt ut av et av småflyene som kretset over Lie-området dagen før.

Døra var om lag 1,5 meter bred og 1,3 meter høy – som en kraftig teltduk med fem, tunge og innfelte metallstenger.

– Den veier over fem kilo. Det ville vært farlig om noen fikk den over seg, konstaterer ekteparet.

Fallskjermdøra viste seg å stamme fra selskapet Ariel Aviation sitt fly Cessna Caravan med plass til 14 fallskjermhoppere om gangen.

– Vi måtte hatt maksimalt med uflaks hvis denne fallskjermdøra skulle skadet noen. Den ble sugd ut under sammenrulling på 13.000 fots høyde fordi glidelåsen som skulle holdt den – røk, sier Trond Erik Torgersen i Ariel Aviation til EB/UB i august 1993.

– Funksjonen til døra er å holde kulda ute. Når vi er i rett høyde åpnes den. I går var det 11–12 minusgrader på hoppehøyden til Hærens Jegerskole. Da er ei slik dør helt påkrevd. Selvsagt skal den ikke falle ut, men når glidelåsen røk, var det ikke mulig å stoppe den, sier Torgersen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.