– Jeg var død, jeg. Men så kom jeg meg igjen, og nå har legen operert inn en maskin i brystet mitt. Jeg kaller den feinschmecker. Det høres finere ut enn pacemaker, ler artisten, som nylig rundet utrolige 93 år.

Lader opp til storkonsert

GT-Sara har sunget og spilt over hele Norge, dette til tross for at hun begynte artistkarrieren ganske seint. Lørdag er det storkonsert med gjesteartister for henne i Kong Rakne i kulturhuset på Jessheim.

Da skal hun ha på seg brokadejakka med gullmønster som hun brukte første gang i 1974 da hun var gjest i radioprogrammet «Har du lyst har du lov» med Tore Ryen og Dag Frøland.

– Det var fullt studio med gjester. Jeg pyntet meg i gulljakka og hadde langt skjørt, og jeg husker at jeg gjorde stor lykke. Du kan bli en stjerne og en stor kjedis – om du vil, sa Frøland til meg. Men det fristet ikke, og det er jeg glad for i dag. Det ville vært et liv under stort press. I stedet for valgte jeg å bli en profesjonell amatør, sier 93-åringen.

Gjesteartister i kø

Bak lørdagens storkonsert i Ullensaker kulturhus, til ære for 93-åringen, står hennes makker og gode hjelper, Arvid «Akke» Strand.

– På gjestelista står blant annet Jenny Jensen, Kari Gjærum, Kari Ormestøyl, Merethe Trøan, Vegard Storbråten Øye, John-Erik Vika, Mona Julsrud og Christine Strid. Det er solgt over 300 billetter, så vi kan forvente fullt hus, sier Strand.

OVERRASKET OG GLAD

– Hva mener du selv om denne konserten til din ære, Gerd?

– Jeg er overrasket og glad, men også forskrekket. Og jeg gleder meg veldig. Selv skal jeg på scenen på slutten av konserten. Og da skal jeg ha på meg gulljakka fra 1974, et langt skjørt og nye støvletter.

– Vil du se dem? Jeg har gått ned noen hakk i hælhøyde etter at jeg datt og brakk armen under kveldstreningen i fjor.

– Når skal du gi deg? Du er 93 år og lever som en virvelvind.

– Det er slutt når jeg ikke lenger kan stå på scenen og synge. Det er der kraften ligger – i å stå og synge med gitarreima rundt halsen. Sitte på en stol er ikke noe for meg.

HJERTESTOPP

I fjor holdt det likevel på å gå veldig galt for Norges eldste standupkomiker.

– Det begynte med at jeg ble skral i ryggen. Det var så vondt, og så skulle jeg flytte fra Dal og hit til Gladbakk. Det er jeg så glad for nå. Men midt oppi det hele datt jeg og brakk armen. Jeg skulle prøve de høyhæla skoa mine en kveld. Samtidig drev jeg med kveldsgymnastikken min. Det passet dårlig sammen. Jeg holdt på å slå meg i hjel. Bruddet var komplisert, men jeg karret meg til Gullruten i Bergen rett etterpå.

I jula i fjor ble hun svært syk.

– Jeg husker nesten ikke noe fra den jula, enda jeg var i Sverige på familiebesøk. Rett etter ble jeg funnet hjemme på sofaen av datteren min. Hadde ikke det skjedd, ville jeg ha dødd. På sykehuset konstaterte de influensa og blodforgiftning og jeg fikk hjertestopp. Men jeg kom meg etter noen dager. Jeg veide 49 kilo da sjauen var over. Folk kjente meg ikke igjen, skjønner du. Nei da. Men ukrutt forgår ikke så lett. Nå er jeg nesten bedre enn noensinne, sier GT-Sara – kort fortalt.

– Legen sa at nå måtte jeg ikke ta så lange økter og reise så langt, men dagen etter reiste jeg tur/retur Åndalsnes på én dag. Opp på formiddagen, opptrådte i et glohett stortelt, og ned igjen på eftan. Det gikk fint. Jeg var ikke sliten engang. Folk spør hva jeg er lagd av. Jeg vet ikke jeg, men jeg bruker Dove i ansiktet – med litt farge på, da. Jo da – jeg har rynker, jeg.

– GIKK OPP FOR MEG AT JEG ER GAMMEL

Gerd har aldri tidligere vært alvorlig syk. Sykdommen i fjor vinter ble en vekker.

– Da først gikk det opp for meg at jeg var gammel og at jeg kunne dø. Det hadde aldri tenkt over det tidligere. Jeg er jo blitt en gammel dame.

– Ble du redd?

– Nei, jeg er ikke redd for å dø. Jeg er et troende menneske. Barnetroen min har jeg ennå. Hadde flere hatt den, ville det ikke blitt så mye krig og forferdelige ting i verden. Jeg ber til Gud hver kveld, og da jeg slår av en prat med ham, er det akkurat som om han klapper meg på skuldra. Det er en trygg hånd. Det er bestemt når vi skal dø – og det var ikke min tur denne gangen.

LES OGSÅ: Magisk julestemning med Akke og GT-Sara

Fakta Gerd Miriam Thoreid

  • Født 17. september 1924 på Hamar. 
  • Artistnavnet hennes er GT-Sara. Det fikk hun av Dag Frøland da hun tolket Zara Leanders «Vill ni se en stjärna» i et radioprogram.
  • GT står for Gerd Thoreid, Sara etter Sara Leander. 
  • GT-Sara er en landskjent og verdsatt artist. 
  • Lørdag skal hun hedres med en stor konsert i Ullensaker kulturhus.Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.