• BRA JOBBA. Julie Tveitane og Guri Lillegård Bjørnslett fra Romerike musikktaterskole var med på å skape julestemning i Stallgården. I midten: julemarked-sjef Jorunn Mathiesen.
  • JULESTJERNE: Nicoline Johanne Johansen (13) fikk tips og råd til hvordan man lager hjemmelaget julepynt i juleverkstedet i Wergelands Hus. Til høyre: Pappa Trond Johansen.

I det krystallklare vinterværet var det en vakker julestemning utendørs, mens det inne i hovedbygningen på duftet nybakte julekaker, og var pyntet til jul i alle rom.

I kjelleren sto Solveig Fiskvik Åmodt og Inger Greni Henriksen, fra Eidsvoll Bygdekvinnelag klare for å gi tips og råd til baking av alle syv slag med julekaker.

– Her får man både smaksprøver, oppskrifter og gode baketips. Blant annet tipper jeg mange kan ha et slikt fint sandkakejern i skuffen, men kanskje ikke vet hva den skal brukes til. Her viser vi hvordan det gjøres, forklarer Henriksen.

JUL ANNO 1814

Ved siden av de mer erfarne julekakebakerne samlet de minste seg til julegodteri-kurs i et eget rom der det ble tryllet frem konfekt og godteri av ulikt slag. Det ble rullet «Falsen-kuler» av ekte marsipan med sjokoladelokk, og konsentrasjonen var på topp hos de minste.

I helgen var også de flotte spisebordene i hovedbygningen pyntet og dekket til julefest for anledningen. Eidsvoll 1814 har gjenopptatt den gamle tradisjonen med å invitere en privatperson til å dekke ett av ordene under vignetten «Jula for meg». I år gikk oppgaven til Karin Michalsen fra Bøn.

– For Eidsvoll 1814 har det vært et begivenhetsrikt år, som nå avrundes med dette tradisjonsrike arrangementet. Vi vil likevel ha åpent for vanlige omvisninger helt frem til julaften, understreker Eidsvoll l1814 direktør, Bård Frydenlund.

LES OGSÅ: Hos Astrid Opsahl på Jessheim samles tre generasjoner på kjøkkenet for å lage hjemmelagde julepølser og sylte. 

FØRJULSAKTIVITETER

Også i Wergelands hus var det full aktivitet, både i kafeen og på juleverkstedet. Dagens kanskje aller mest imponerende julepynt ble tryllet frem av Nicoline Johanne Johansen (13) fra Aurskog Høland, som hadde tatt turen med hele familien for å besøke Eidsvoll Verk i førjulsstria. Hun hadde fått tips til hvordan man med saks og papir kan skape flotte julestjerner til å pynte med hjemme.

– Jeg tegnet først et mønster og klippet litt, avslører hun litt beskjedent.

MANGE TILREISENDE

I Stallgården bidro flinke utøvere fra Romerike musikkteaterskole med både aktiviteter, sang og musikk rundt om på markedsplassen for å skape julestemning.

Julemarked-sjef Jorunn Mathiesen var strålende fornøyd med helgens gjennomføring, og ikke minst med drahjelpen fra de unge musikalske utøverne.

– De har vært helt fantastiske og vi har hatt en virkelig flott helg. Julemarkedet her i Stallgården er en fast tradisjon for mange, og vi ser at det er mange nye ansikter i år, og mange reiser langveis fra for å besøke oss. Det synes vi er veldig trivelig, sier hun.

LES OGSÅ: Ønsker velkommen til julemarked i Sundet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.