Denne uka har åtte elever og fire ledere fra Rashidieh Camp, en flyktningleir i Libanon med om lag 25.000 flyktninger, besøkt Algarheim skole.

Samtidig kom Ali Hallaq tilbake etter 10 år. Han ankom overraskende på de palestinske gjestene.
– Å komme tilbake har vært min største drøm i alle disse årene, forteller Hallaq. Han forteller at han i 2006 klarte å komme seg til England, hvor han nå studerer reise og turisme, og at han har fått oppholdstillatelse.

I formiddag blir det konsert og danseoppvisning på senterscenen i Jessheim storsenter, eventuelt på den nye scenen på torget dersom været tillater.

FØRSTE PASS
– For fire-fem uker siden fikk jeg mitt pass, og da kan jeg reise over alt. Jeg har ventet i 10 år på å kunne besøke Norge igjen, og dette er min aller første tur med eget pass, sier Hallaq.

Han uttrykker stor glede over å møte det han kaller sin andre familie.
– Jeg kom torsdag og har foreløpig ikke møtt så mange av dem jeg ble kjent med for 10 år siden. Men jeg har hatt kontakt med flere av dem, så de vet at jeg er her. Jeg håper å møte så mange som mulig før jeg reiser tilbake tirsdag, sier han.

- Jeg er utrolig glad over å være her igjen, sier Hallaq.

Han lover at dette ikke er siste gang han besøker Norge.

– Jeg kommer alltid til å huske mine venner og det jeg har opplevd i Norge, sier han.

DANS OG MUSIKK
Hele uka har elevene i 4.-7. trinn på Algarheim skole hatt workshop sammen med sine gjester fra Libanon.

– Gjennom sang, dans og musikk klarer vi å kommunisere selv om vi ikke snakker hverandres språk. Dette er et flott tiltak for å bygge vennskap. Musikk og kultur er noe vi legger vekt på her på Algarheim skole, sier rektor Wenche Øien.

– Og så ble det lagt palestinsk mat som elevene fikk smake på.

AVSLUTTET MED FART
Fredag var det avslutning i gymsalen på skolen, med fartsfylt dans til palestinske rytmer. Det var blant annet danseoppvisning med en gruppe sammensatt av palestinere og elever fra Algarheim skole.

Helt til slutt ble det alldans – hvor alle i salen ble oppfordret til å innta dansegulvet til toner fra Chadi Ibrahim, en av lederne for gjestene.

En av dem som ble bydd opp til dans på skolen var Nina Muri.
– Dette er et veldig spennende prosjekt, og gjestene er veldig blide og hyggelige, sier Muri.

To av de palestinske guttene bodde hos hennes familie under Norges-besøket.

PÅVIRKER RESPEKTEN
Prosjektet får økonomisk støtte fra Forum for kultur og internasjonalt samarbeid og Vennskap Nord Sør.
– Uten dette ville det ikke vært mulig å gjennomføre dette prosjektet, sier Rita Kristoffersen, leder for Libanon-gruppa på Algarheim skole.

Hun forteller at de har satt søkelys på respekt på skolen.
– Vi foretok en undersøkelse blant elevene før palestinerne kom, og nå skal vi følge opp med en ny. Vi ønsker å se om besøket har gitt effekter på oppfatningen av respekt, sier hun. Prosjektet ble startet i 1994-1995, og sist det var gjester fra Libanon på Algarheim skole var i 2008.

FØLG EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD PÅ FACEBOOK

 

 

 

 

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.