Importerte planter medfører store endringer i naturen. Etter flere århundrer med ukritisk flytting av planter, er nå over halvparten av artene i vår flora brakt hit. Noen av disse har blitt problemarter og truer planter, insekter, dyr og fugler.

Som hageeier kan du ta et riktig valg av vekster. Hvis du allerede har risikoarter, finnes det råd om hvordan være aktsom for å hindre at plantene spres til naturen. Det finnes også ei svarteliste over planter som er uønsket i landet.

LES OGSÅ: <URL destination="http://www.eub.no/article/20130720/ARTICLE/130729999">Brenner bannlyst blomst

Velg rett plante

<PARAGRAPH style="Brødtekst u innrykk">Flere fylkesmenn, Hageselskapet og Mattilsynet har gitt ut en brosjyre om fremmede skadelige prydplanter og kampen mot spredning av svartelistede arter. Disse bør helst ikke plantes i hagen. Dette er noen av artene på svartelista. Flere av dem har blitt et stort problem i kommunene på Øvre Romerike.

Kanadagullris

Syrin

Hagelupin

Gravmyrt

Russekål

Kjempebjørnekjeks

Tromsøpalme

Kjempespringfrø

Rynkerose

Parkslirekne

EKSEMPLER

Dette er noen eksempler på skadelige blindpassasjerer: Almesjuke spres

med almesplintborere og ved transport

av trevirke. Infisert almevirke fra

området rundt Oslofjorden må ikke flyttes til andre deler av landet. Askeskuddsopp har ført til en av de største katastrofer på trær i Nord-Europa. Det antas at den kan utrydde all ask i Norge.

Iberiaskogsnegl (brunsnegl) kommer fra den Iberiske halvøy. Den har stor formeringsevne, er altetende, og kan utkonkurrere våre skogsnegler. I tillegg kan den gjøre stor skade på hageplanter, jordbær og grønnsaker.

IKKE KAST I NATUREN

Husk at det er forbudt å dumpe hageavfall i naturen. Naturmangfoldsloven krever aktsomhet og pålegger hageeiere et ansvar for å hindre at fremmede skadelige hageplanter spres til naturen.

For å hindre at hageplater spres i naturen er det viktig at hageplantene leveres i tette gjennomsiktige plastsekker (ikke retursekker for plastemballasje) til ØRAS på Dal Skog.

Dette er gratis og artene forbrennes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.