• ARVET: Torunn Brånå (27) har boligen full av gjenbrukte skatter. I hendene holder hun en gammel mugge arvet av en tante. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er en jakt. Det bør ha vært en kamp i forbindelse med å få et brukt møbel på plass i leiligheten. Den skal gjerne ha vært på tur både med buss og T-bane først.

Det sier Torunn Brånå (27), som til daglig er miljø- og bærekraftsrådgiver i Kommunalbanken Norge.Hun kjøpte seg en leilighet til stiv pris i Oslo sist vinter, og ble enig med seg selv om å innrede boligen så rimelig som mulig. Hun bestemte seg for å satse på gjenbruk, og med foreldre som alltid har vært opptatt av antikviteter, var det ikke første gangen hun tok turen innom markedsplasser på og loppemarked.

– Finner jeg noe jeg virkelig liker på nettet, er det fare for at det er mange andre som også liker det. Da bør jeg være rask og godta den prisen som er satt. Men det er også noen varer som kan tåle å ligge litt. Avventer du, vil prisene mest sannsynlig synke etter hvert fordi eier ikke får solgt med det første, forteller Brånå.

Etter at hun endte opp med en sofa som viste seg å være ubrukelig, råder hun også til å prøve ut møblene før man sier et endelig «ja takk».

Alt har sin historie

Brånå beskriver seg som en målrettet person som vet hva hun vil ha. Hun klarer likevel ikke helt å beskrive stilen sin, annet enn at den ikke er minimalistisk.

På en hylle som opprinnelig sto på sløyden på en skole, er det nå plassert flere gamle vaser og mugger. På hyllekantene ser man spor av navnene til elever. Spisebordet har også en delvis synlig historie, på undersiden er det nemlig inngravert navn og dato på personer som har eid bordet opp gjennom. Den første som hadde det, var gutten som lagde det til sin egen konfirmasjon tidlig på 1900-tallet.

Gi den et nytt liv

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar er opptatt av personlig interiør og egeninnsats, som legger nye kapitler til i tingenes historie.

– Du bør gi det du har kjøpt, et nytt liv. Skift en bordplate, men behold understellet. Trekk om en sofa eller mal om en kommode, sier han. – Selv arvet jeg en lampe av bestemor som jeg fikk spesiallaget en ny frekk lampeskjerm til. Selv om man endrer på det gamle, vil gjenstanden fortsatt ha sin historie, forteller Ramsøskar.

Han kommer over bruktskatter stadig vekk, og råder folk til å planlegge kjøpene sine grundig.

– Sjekk prisen i annonsen opp mot lignende annonser, og ta gjerne en telefon til selgeren bare for å høre litt. Du forplikter deg ikke selv om du tar kontakt, sier Ramsøskar.

Eksklusivt med gjenbruk

Ting som ser slitne, skeive eller flekkete ut, kan få nytt liv. Signe Schineller, interiørstylist med bloggen «Resignert» og Instagram-kontoen @signeschineller, har holdt flere kurs basert på sine egne redesign-prosjekter. Hun tror folk flest ikke er flinke nok til å se mulighetene i brukte ting.

– Da jeg gikk på loppemarked tidlig på 2000-tallet, var det ingen som forsto hvorfor jeg skulle samle på gamle ting. I dag har jeg en samling av skatter som jeg på den tiden ga så å si ingenting for, men som i dag er nokså eksklusive og ettertraktede, sier Schineller.

Interiørstylisten har tro på å skape et fint og særpreget ved å kombinere nytt og gammelt. Er alt gammelt, vil det se slitent ut, mener hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.