Eidsvoll prestegård er at historikere sett på som en del av urgården Eid, den som har gitt navn til hele kommunen.

2000 ÅR GAMMELT

Nå har arkeologer gravd fram dyrkingslag og hustufter som stammer fra tidlig jernalder, i tidsrommet før vår tidsregning starter.

HUS OG DYRKET MARK

- Vi har funnet svært gammelt dyrkingslag, jordsmonn som viser at det har vært åker der for 2.000-2.500 år siden, forteller arkeolog Kristin Fjærestad i Akershus fylkeskommune.

Sammen med kollega Linn Solli har hun også avdekket en rekke kokegroper og stolpehull som viser at det også har stått hus på området.

BARE MARKERINGENE TILBAKE

Stolpehullene er rester etter stolpene som bar taket på husene. Veggene var buet og laget av flettverk, tettet med leire.

Nå er alt treverk forsvunnet, men de nedråtnede stolpene røper seg gjennom runde markeringer med mørkere jord, akkurat på størrelse med enden på en lysstolpe.

FLERE BYGNINGER

- Det ser ut til at stolpehullene er fra flere forskjellige hus, men vi graver ikke ut hele området, så det er vanskelig å estimere størrelsen på bygningene, forteller Fjærestad.

FAST BOSETTING

Kokegropene er rester etter matlaging, og arkeologene ser gropene, den dyrkede jorda og hustuftene i sammenheng. Det viser at her har det vært fast bosetting og et ordentlig gårdsbruk flere tusen år bakover i tid.

Arkeologene har ikke funnet noen gjenstander under utgravingen.

REGISTRERING

- Vi registrerer funnene og bruker GPS for å markere beliggenhetene før matjorda føres tilbake, forteller Fjærestad.

- Så blir det opp til riksantikvaren å bestemme om det skal foretas mer omfattende utgravinger eller ikke.

JERNBANEVERKET

De arkeologiske undersøkelsene blir bekostet av Jernbaneverket og er en del av forberedelsene til utbygging av dobbeltspor gjennom hele Eidsvoll.

- Vi startet utgravingene på prestegården 1. september. Når vi er ferdige der, skal vi fortsette undersøkelsene ved Venjar og Doknes, forteller arkeologene.

LES OGSÅ: Øvre Romerike i sagatida.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.