Maidagene gir mange muligheter for festlige lag. Kaker i lange baner skal bakes og nytes i løpet av mai. Sjokoladekake er alltid populært, både de enkle brownies og de med fyldig sjokoladekrem.

I over 2500 år har vi mennesker brukt kakaobønnene. Rent historisk har også svenskene satt sitt preg på sjokoladen. Kakaotreet fikk sitt latinske artsnavn, Theobróma cacáo, av den svenske naturforskeren Carl von Linné. Theobroma er gresk og betyr passende nok «gudemat».

Gudematen ble først brukt av mayaene, før den fant veien til Europa, og er nå i hele verden. Fra kakaodrikk, til fast sjokolade, og til slutt som kakaopulver. Noe som førte til at den første sjokoladekaken som man kan dokumentere ble bakt i 1847.

Hvor mange varianter av sjokoladekake som finnes aner jeg ikke, men jeg har mange favoritter. Dette er en av dem. Denne kaken er enkel å fylle, siden den bakes i en langpanne. En herlig ostekrem med sjokolade, kan det bli bedre?

Skjokoladekake med ostekrem

Dette trenger du:

Sjokoladekaka

220 gram smør

5 dl sukker

2 1⁄2 dl brunt sukker

6 stk. egg

2 1⁄2 dl kefir

1 dl solsikkeolje

2 ts vaniljesukker

1 dl ferdig sjokoladesaus (jeg bruker den mørke varianten, som er laget til å ha på iskrem)

7 1⁄2 dl hvetemel

2 1⁄2 dl kakaopulver

3 ts bakepulver

1 ts salt

Ostekremen

300 gram kremost, naturell

100 gram smør

3 dl melis

4 ss kakao

Til pynt: Sjokolade

Slik gjør du:

Sjokoladekake

1. Forvarm stekeovnen til 180° C – varmluft. Smør en stor langpanne og legg i bakepapir.

2. Pisk smør og sukker sammen til lys og luftig blanding i en kjøkkenmaskin. Ha i ett og ett egg om gangen til de er godt blandet inn. Skrap ned røren på siden av bollen, slik at alt er godt blandet.

3. Bland kefir, vanilje og olje sammen i en bolle. Sett kjøkkenmaskinen på det laveste, og tilsett kefirblandingen. Pisk sammen til røren er godt blandet.

4. Sikt sammen mel, kakao, bakepulver og salt i en egen bolle.

5. Tilsett sjokoladesaus. Bland sammen i kjøkkenmaskinen. Tilsett melblandingen, og rør det sammen på lav hastighet.

6. Ha røren i langpannen. Stek i ca. 25 minutter, til kaken er gyllen og ferdigstekt. Følg med underveis, og sjekk med en trepinne, om kaken er ferdig. Avkjøl kaken. Stikk eller skjær ut to like ringer fra kaken.

Ostekrem

7. For å lage sjokoladeostekremen har du kremost, romtemperert smør, melis og kakao i en bolle og pisker det mjukt og luftig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

8. Del kremen i to. Fordel den ene delen av sjokoladeostekrem på hver sjokoladekakerunding.

9. Legg sjokoladekakelagene opp på hverandre. Fordel resten av kremen over utsiden av kaken.

10. Pynt gjerne med sjokolade. Skjær de ekstra kakebitene i mindre biter, og server ved siden av den store kaken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.