Invitert-skribent Egil Ramdal om sommerens utfordringer:

INSEKTSOMMER

Insektsommer - Dette er navnet på en roman av Knut Faldbakken. Den betegnelsen kan vel passe for sommeren vi er i ferd med å legge bak oss nå også, men slik jeg opplever det, er vepsen i klart flertall blant insektene i år. Bier, for eksempel, har vi sett lite av. Men veps!

EN TIDLIG VEPSEDRONNING

Det begynte tidlig i våres, jeg trur det var i mai allerede, med ei vepsedronning. Det må ha vært ei dronning, for hun var svær og aleine. Hver morra, så snart det lysna av dag, hørte jeg henne komme på besøk til oss, utafor soveromsvinduet. De første gangene snakka jeg pent til henne, og ba om litt fred, og det hjalp. I ti minutter. Etter et par dager/netter til på samme måten mista jeg tålmodigheten og ga dyret en skikkelig dask, men uten å skade henne. Natta etter kom hun tilbake, og nå oppdaga jeg til min store skrekk at hun, for å hevne seg, hadde begynt å bygge seg et bol. På innsida av gardinet! Det godtok jeg ikke, feide bolet og dronninga ut, og det var det! Trudde jeg.

KATTEMAT I VEPSESKJULET

I juli skulle vi gi kattene til naboen mat mens eieren var borte noen dager. Maten sto i vedskjulet, og det hadde vepsene oppdaga også. Den ene katta fikk vepsestikk under et øye, og var synlig fornærma. Matskålene måtte flyttes, men vepsen skulle ut. Jeg tenkte jeg kunne gjøre som sist, (se forrige avsnitt) men der tok jeg meg nok vann over hodet. Det var ikke bare ei dronning i vedskjulet. Det var, slik jeg oppfatta det, tusenvis av aggressive og fiendtlige undersåtter der også. Bolet var tydeligvis plassert bak vedstabelen, inn mot veggen, og jeg skjønte at jeg måtte rive stabelen for å komme til. Jeg er litt miljøbevisst av meg, så bruk av insektgift for å få bukt med fienden var utelukket. Men vepsene hadde aldeles ikke flytteplaner, og forsvarte seg med nebb og klør og BRODD! Ny plan.

MED SØPPELSEKK SOM VERN

Dette var en av de virkelig varme dagene i sommer, og svetten rant under regnjakke, skjerf, lue, hansker og dykkermaske. Jeg kom plutselig til å tenke på det norske fotball-landslaget, som før deltakelse i fotball-VM i USA, jeg trur det var i 1994, da det var meldt om rekordvarme der borte, trente på Ullevål stadion ikledd søppelsekker av plast for å forberede seg til varme kamper. Norge kom ikke til finalen. Men dit ville jeg nå i kampen mot de stripete plageåndene i vedskjulet til naboen!

PÅ BRØDSKIVA MED SOLBÆRSYLTETØY

Da jeg etter noe betenkningstid vågde meg inn i vedskjulet med verneutstyret på meg, skjønte jeg at det utstyret nok ikke hadde blitt godkjent av noe verneombud. Jeg reiv ned vedskier i vill fart, fikk fire vepsestikk, to på halsen, ett i panna og ett på magan (!). Vepsene var mildt sagt forbanna. Og det var ikke bare ett, men to digre vepsebol bak veden. Men det skal de ha, vepsene, de gir seg ikke på tørre møkka. Så snart bolene var feid vekk, tok de til å bygge på nytt igjen. Og like hissige som før. Så snart jeg nærma meg, gikk de til angrep. Som sagt, (se over!) er jeg miljøbevisst. Men grenser får det jaggu meg være! Innerst inne i kjelleren fant jeg en slant dødelig insektgift, (bare noen dråper!), og spraya motvillig på veden og over døra, der jævlene var i gang med nybygg. Da ga de seg, endelig. Og jeg kledde av meg rustningen og tok en dusj.
Etterpå skulle det smake med litt formiddagsmat, tenkte jeg, og smurte skiver og lagde kaffe. På brødskiva med solbærsyltetøy satt vepsedronninga og blunka til meg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.