I stua til Vigdis Lystad blir man hilst velkommen av en hær av julenisser i alle størrelser og fasonger.

Hun har samlet i mange år, men det var først da de flyttet til huset på Nordkisa i 2003 at det tok helt av. Da fikk hun nemlig plass til flere nisser. Mange flere.

– Nå har jeg 1056 nisser. Den minste er tre centimeter, mens den største er 180 cm sier Vigdis.

Holder orden

Det er lett å tro at det skulle bli et sabla kaos med så mange nisser tett i tett, men Vigdis har holdt møysommelig system hele veien.

Alle de skjeggete dukkene er nøye journalført i en nissebok. Hver eneste en har et nummer som også står på en klistrelapp på nissen. I boken står årstall, og hvem hun har fått nissen av, eller hvor den er kjøpt.

Nissefiguren hun er mest glad i, har nummer én, og den har hun arvet etter farmor, som fikk den av farfar i 1944.

LES OGSÅ: Fikk oppleve jul på historisk grunn

Eget rom til nisser

Hun kjenner alle nissene godt. De må stå på riktig hylle, og Vigdis merker hvis noe ikke stemmer.

– Det har hendt at jeg har satt ut nissene, og så har jeg sett at det mangler én og lurt på hvor den er. Da finner jeg den stort sett gjenglemt i en eske i kjelleren, forklarer Vigdis.

I kjelleren har Vigdis et eget rom til alle nissene. Resten av året står de én og én rullet i bobleplast, nedpakket i esker.

Det er litt av en jobb å pakke ut alle sammen. Med over 50 esker, må samboeren fly opp og ned trappen.

Samboeren bidrar

Utstillingen skjer cirka første søndag i advent, eller 1. desember. Alt ettersom hva som kommer først.

– Det tar 3-4 dager. Samboeren syns det er et slit mens det pågår, men han syns det er veldig hyggelig når det er ferdig da, forklarer den juleglade samleren.

Samboeren til Vigdis har snekret flere hyller til nissene. Da de skulle ha ny tv, måtte de ha ny tv-benk, og da ønsket Vigdis seg en stor hylle over apparatet til nisser. Det fikk hun.

LES OGSÅ: Gi smokken din til nissen

Har prøvd å stoppe

Vigdis hadde tenkt til å stoppe på 500 nisser, men det gikk ikke. Det skulle også være slutt når hun nådde 1000, men nå har hun bare gitt opp. Det får bli som det blir.

– Du veit, når du først har begynt...

Nå er hun med på en konkurranse på Facebook om å vinne enda en nisse i full størrelse, men den håper hun at hun ikke vinner.

– Da veit jeg ikke hva jeg gjør. Da må jeg kaste ut møblene mine, sier hun oppgitt.

Stereoanlegget ble ryddet bort for å rydde plass til nisser, for fire år siden. Det har aldri kommet opp igjen.

FAKTA:

  • Fantasiskikkelse som har blitt symbolet på jula i vesten.
  • Opprinnelsen til julenissen kan man søke i legender om helgenen St. Nikolaus, som skal ha levd i Tyrkia på 200–300-tallet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.