– Under denne festen foreslo en av talerne at ei bygd som Ullensaker, med en så stor bondebefolkning, også måtte ha mulighet for å danne et bondekvinnelag, forteller Anne-Lise Lund, leder for Ullensaker Bygdekvinnelag.

Samme kveld ble det nedsatt en komité på fem medlemmer som skulle gjøre et forberedende arbeid. Komiteen ble enig om å innkalle til et møte for å se om det virkelig var stemning for å danne et bondekvinnelag i Ullensaker.

– Dette møtet ble holdet den 2. mars i 1927, og det møtte om lag 60 kvinner. Etter dette tegnet det seg 47 medlemmer og Ullensaker Bondekvinnelag var dermed stiftet, sier Lund.

REPRESENTANTER FRA KRETSENE

Det første styret, med representanter fra kretsene, besto av Alette Torvund, Lund, Anna Fladby, Ullinshoff, Anna Asper, Åreppen, Håland Sundby, Gardermoen, Olava Wiig, Algarheim, Mathilde Sundby, Jessheim, Elise Wogstad, Gislevold, Mina Nordby, Nordkisa, og Inga Nygård, Mogreina.

Forutsetningen var at formann, viseformann og kasserer skulle velges innen styret.

Det neste møtet i styret ble holdt 19. mars og da ble valgene foretatt.

KJOS FØRSTE FORMANN

Inga Kjos ble lagets første formann. Hun var vararepresentant for Anna Fladby, som ikke ønsket å bli valgt. Viseformann ble Olava Wiig og kasserer ble Inga Nygård.

Laget åpnet sin første møtesesong friskt. Allerede 27. mars ble det første møte holdt på Jessheim. Der møtte om lag 100 personer og det tegnet seg 30 nye medlemmer.

SKIFTET NAVN

På lagets årsmøte i 2003 ble det vedtatt at navnet skulle endres til Ullensaker Bygdekvinnelag for lettere å kunne favne alle kvinnene i bygda.

– Laget har hele tiden vært opptatt av og klart å tilpasse aktivitetene etter som samfunnet har forandret seg. Kurs, studieringer, foredrag med mer, har hele tiden vært tilpasset dagens behov. Medlemstallet steg jevnt og trutt, og i 1980 hadde laget 263 medlemmer, forteller Lund.

STOR AKTIVITET

I dag er det 76 medlemmer i laget.

– Det må kunne sies at laget også i jubileumsåret kan vise til stor aktivitet, som temakvelder med kjente foredragsholdere, familiedag på Raknehaugen, forfatterkveld i samarbeid med bibliotekene, hyggekveld på et bo- og aktivitetssenter, og Åpen gård, for å nevne noe. Gjennom vårt engasjement bygger vi gode lokale møteplasser, bidrar til trivsel i bygda og er en pådriver for levende bygder. Formidling av kunnskap om mat og mattradisjoner er også en viktig del av arbeidet i laget, sier Lund.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.