• SKIBLADNER: Ta en tur med Skibladner i sommer. Foto: Knut Øsmundset
 • Sommeropplevelser: Hurdalssjøen - bading, båt eller med bobil rundt. Foto: Knut Øsmundset
 • SOMMEROPPLEVELSER: Minnesund med Mjøssamlingene. Foto: Knut Øsmundset
 • SOMMEROPPLEVELSER: Fantastiske kirkeruiner på neset der Glomma og Vorma møtes. Historien på stedet går tilbake til før 1000-tallet.Det finnes mange historier og sagn om stedet, noen mener det er kraftige uforklarlige energier på stedet - og besøker kirkeruinene for å gå på spøkelsesjakt.
 • SOMMERTIPS: Eidsvollsbygningen. Foto: Knut Øsmundset

Usikker på hva du skal finne på? Her finner du gode tips til utflukter og opplevelser på Øvre Romerike (med stort kart).

Tipsene er gitt av personer som kjenner området godt, og bruker det mye. Vi ba dem også sende med en selfie (selvportrett) til sommertipsene.

Rita Fjeld Hovden

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– I og med jeg langt i fra ikke er en utpreget shopping- eller cafédame , må det bli opplevelser i nærmiljøet. De tre første jeg tenker på er:

- Mjøssamlinga, Minnesund. Det overrasker meg at jeg ikke ser flere som tar medbrakt ettermiddagskafe der.

- Den andre er selvsagt Dokneshuken på Dokken. Flott gåtur til en perle som ildsjeler på Dokken har satt i stand.

- Den tredje er kjøretur rundt Hurdalssjøen, gjerne med bobil. Ta med middagen, lage den på rasteplassen på østsida, og lære seg nyte små gode øyeblikk.

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Uten tvil å bo sentralt, og samtidig på landet. Et stort tilbud for alle som ønsker å finne gode opplevelser i sitt liv, i alle prisklasser, inkludert det som er gratis. Kort vei både til inn og utland.

Anne Ekornholmen

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Vil selvfølgelig anbefale Jernverkshelga i Feiring 2.-4. august, med teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern», som spilles for 19. gang. Og ikke minst stranda midt i bygda, Årneslandet, der man treffer både kjente og ukjente og kan spille fotball, grille og bade i Mjøsa.

– Hvorfor?

–  Det gir god feriefølelse å bruke en porsjon av sommeren på lokal kultur og kortreiste opplevelser.

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Å bo skikkelig på landet, men ha nærhet til alt. Tre mjøsbyer, en flyplass og en hovedstad innen enkel rekkevidde, men likevel elg og måker utafor vinduet.

– Noe annet du vil legge til?

– Ta en frisk gåtur til Skreitoppen, Eidsvolls høyeste topp. Reis med Skibladner og besøk Eidsvoll 1814.

Siv Krogh Österholm

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Jeg anbefaler en tur til Wergelandsutsikten. Det sies at Henrik Wergeland selv tilbrakte mange stunder her, og årlig settes flagget opp til ære for Wergeland på hans bursdag 17. juni. Det er en relativt kort tur, og du får en flott utsikt over Eidsvoll. På veien kan du stikke innom Tynsåktoppen og ta lunsj på grillen ved gapahuken.

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Det beste med å bo på Øvre Romerike/Eidsvoll er den sentrale beliggenheten med kort avstand til hovedstaden eller verden forøvrig via Gardermoen, samtidig som du bor i landlige omgivelser. I tillegg har vi mange muligheter for gode tur-og kulturopplevelser, og Hurdalssjøen er et herlig sted å være under sommerhalvåret for både moro og rekreasjon.

Håvard Haga

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Jeg vil anbefale en telttur med fiskestang til Vardåstjern i Romeriksåsen eller bading i Gåfossen i Nannestad.

– Hvorfor?

– Vardåstjern ligger på toppen av idylliske Vardåsen, og ligger lett tilgjengelig for både store og små dersom man kjører bil innover almenningsveien fra Eltonåsen. Vannet er også blant de aller beste fiskevannene i området med muligheter for fin ørret.

– Gåfossen passer for de som vil legge badeturen til en flott elv med fine kulper enn til en stor sandstrand.

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– For meg er det beste nærheten til skogen og fine veier for sykkel og rulleski!

– Noe annet du vil legge til?

–Alle må huske å heie på langrennslaget Team AF Håndverk/Åsen IL til vinteren!

Nina Kristengård

- Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Er du glad i å bade og i sjøen, har etter hvert flere oppdaget Bogen Brygge. Mange fra Eidsvoll har hytte der, og det er et fantastisk sted. Enkelt å komme seg dit både med båt og i bil.

– I Nord-Fløyta er det også veldig fint, jeg liker å sykle dit via Hestdalen og om Ørbekk. Er man glad i å sykle, er det veldig fint i Trandumskogen og på Sessvollmoen. Mange fine stier, også for de som vil løpe eller gå tur. I sommer har jeg også oppdaget Dokkemoen, som har fine stier i et kuppert terreng. En fin gapahuk nede ved vannet er det også der. Regner med mange nevner både Bokkedalen og Mistberget. Vi som bor her er utrolig heldig, det er utallige muligheter for tur og trening.

– Shopping anbefaler jeg naturlig nok på Amfi Eidsvoll. Jeg anbefaler Loftet som et hyggelig spisested i rolige omgivelser.

Lars Birger Salvesen

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Eidsvoll og Romerike har utrolig mange fine turmuligheter. De ligger ofte rett i nabolaget.

– En av mine favorittsteder er Høgda eller Starrtjernet som ligger i nærheten av Bokkedalen. Høgda fordi det er en topp som gir fin ustikt og det er som man skjønner av navnet en liten bakke for å komme seg opp. Belønningen er er utsikten og vidsyn. Starrtjenet ligger flott til og for å komme dit må man løpe over myr som er tilrettelagt med klopper slik at man kommer tørt over, i allefall nesten. Tidlig om morgen på høsten kan det nesten være magisk å jogge der.

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Folk og naturen. Flotte turmuligheter og et stinett som er utrolig. Glad i at det er årstider og hver årstid sin sjarm.

– Noe annet du vil legge til?

– Hemmeligheten med å komme seg ut på tur er å ha «dårlige» venner som vil ut for å trene (se bildet). Små turer i nabolaget og rundt kan gi store opplevelser. Bare å komme seg ut. Dårlig vær har også sin sjarm.

Vidar Pettersen

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Rakkertjern som ligger rett over grensa til Hurdal fra Eidsvoll, litt opp i åsen på høgre side for Hurdalsjøen. Og selvsagt Eidsvoll Verk.

– Hvorfor?

– Rakkertjern er et nesten uberørt vann inne i skogen. Der kan en fiske, gå turer, plukke bær eller bare nyte stillheten og naturen. Et sted hvor både barn og voksne kan oppleve vår vakre natur. En kan parkere ved Bogen og gå opp på 10 minutter, eller kjøre opp til høgre ved Langton, der det er betalingsbom. Der oppe er det også flere andre fine vann å besøke. Et friområde det ikke er så mye folk.

– Eidsvoll Verk har mye å by på for gammel og ung, og er vel Eidsvolls kulturperle. Med Galleri Festiviteten og Coffe Too ovenfor brua.

– Nedenfor brua den flotte store parken, Kafé Standpunkt og Eidsvollsbygningen. De gamle fabrikkbygningene langs elva og kulturstien. Alt dette langs vakre Andelva som er omkranset av historie og opplevelser.

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Nærheten til naturen, og selv om det bygges mye her så bor en på landet likevel. Kort vei til Oslo og Gardermoen.

– Noe annet du vil legge til?

– Som ekte eidsvolling så er jeg stolt av bygda mi og Øvre Romerike.

Runar Bålsrud

– Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Med det været vi har nå vil jeg spesielt anbefale Hurdalssjøen, en fantastisk perle. Ved sjøen ligger Hurdalsjøen hotel, hvor det er gjestebrygge og uteservering, Bogen brygge et også verdt et besøk, men det flotteste av alt er kanskje Østlandet svar på Copacabana, sandstrendene ved Åsand eller på Meieriodden. Her kan store og små nyte sommeren i deilig badevann.

– Vil du heller gå turer, så kan Akershus høyeste topp, Fjellsjøkampen anbefales, få også med deg Akershus høyeste fossefall, Veslefossen (merket fra avkjøring til Gjødingseter). Buråskollen og Rognstadkollen er også flotte toppturer.

– Glassberget hvor steinen ble tatt ut til Hurdal glassverk, er en fin tur inne i Skrukkelia. Hurdal Verk er en oase for mye av Hurdals historie, og her ligger også det som trolig er Norges eldste fotball-løkke, «Bollstykket».

– Kulturhistorie opplever du på Bygdetunet og Rognlisaga og en flott gammel finneplass finner du i Vestlia i Rustad.

– Fisketurer i et utall av flotte tjern i åsene eller det mest urbane:

– Auto’n - verdens minste kjøpesenter m/kafé og kunstutstilling.

– Økolandsbyen, Norges første er verdt en titt, og den ligger rett ved vår flotte kirke hvor den eldste delen (koret) er verdt en ekstra titt (åpen enkelte dager).

– Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Det beste med å bo på Øvre Romerike er mangfoldet, her kan du oppleve natur og stillhet , samtidig er urbane kvaliteter ikke langt unna. Det gir god livskvalitet!

Tone Wilhelmsen Trøen

- Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Turmulighetene på Øvre Romerike er mange. Mine favoritter er nok gåturen inn til Bokkedalen i Styri i Eidsvoll, og å tusle langs den industrihistoriske stien langs Andelva på Eidsvoll Verk og en tur til kirkeruinene på Nes der elvene Vorma og Glomma møtes.

– Min favorittkafe er Coffee Too på Galleri Festiviteten, som passer både for venninnetreff eller kaffe med kjæresten.

– Jernverkshelgen i Feiring, som arrangeres neste helg, er en fantastisk kultur- og naturopplevelse, med masse frivillig innsats og viktig historiefortelling. Eidsvollsbygningen, vårt viktige demokratiske arnested, besøker jeg hele året. – Av idrettsopplevelser er det ingenting som slår en hjemmekamp med Eidsvold Turn på Myhrer, med god vaffel og kaffe. En klubb med sjel! For tiden er jeg også ofte på Ull/Kisa kamper på Jessheim stadion. Det er i grunnen veldig trivelig der også! Så oppfordringen min er at vi alle bør møte opp oftere og heie på våre lokale lag. Det skaper samhold og tilhørighet i lokalsamfunnet. Jeg heier på små gründere og ildsjeler og anbefaler derfor både en handletur innom Kammerpikene på Eidsvoll Verk og en god lunsj eller middag hos jentene på Baragrafen i Eidsvoll sentrum.

Ståle Årdal

- Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Eidsvold Værks Skiklubs skistadion og Staviåsen.

- Hvorfor?

– Med utgangspunkt i skistadion kan du utforske et vell av aktiviteter sommer og vinter. Skiklubben har lagt til rette for allsidighet med folkehelse og flerbruk i Staviåsen i fokus. Grunneierne har i alle år vært viktige støttespillere for de mulighetene som Staviåsen har å by på.

– På sommeren kan du gå på rulleski, bruke rullestol, rulleskøyter eller sykkel i skiklubbens flotte rulleski- og rullestoltrasé. Vi har ennå ikke sett noen lage olabilløp ned Pirobakken, men om noen vil det bør de ta kontakt med skiklubben og gjøre avtale om dette. Jeg vet ikke om noe slike løp i nærområdet i dag.

– I terrenget rundt skistadion kan du prøve deg på diskgolf i skiklubbens 6-hulls diskgolfpark, og innerst i Skistuavegen langs skistadion holder Eidsvoll Hundeklubb til. Snart blir det også en pumptrack i tilknytning til skistadion. – Vil du bevege deg utenfor skistadion er det et mangfold av muligheter til å gå, mosjonere og trene på beina eller på sykkel langs skiklubbens tur- og lysløypetraséet, på skogsstiene eller i stiene Eidsvoll Sykkelklubb har opparbeidet for Eidsvoll Terrengsykkelpark.

– Vil du gjøre litt mer ut av løpetreningen er også Eidsvoll o-lag etablert på Skistua og har nye gode o-løpskart over Staviåsen.

– På høsten er Staviåsen et flott sted for bær- og soppsanking, og på sommeren er det noen fine steder å bade i Hurdalssjøen dersom du sykler innover Staviåsvegen. Kort sagt er skistadion til verdens eldste skiklubb et ypperlig utgangspunkt for rekreasjon, mosjon, trening og konkurranser av mange slag.

- Hva er det beste med å bo på Øvre Romerike?

– Landlig og samtidig sentralt. God infrastruktur for kollektivtransport, gode idrettstilbud, flotte friluftsmuligheter og mye trivelige folk. For en som er vokst opp med sjø og fjell, er kanskje det eneste som mangler saltvann og fjelltopper. En kan jo likevel få noen fine toppturer med god utsikt både i Eidsvoll og i Hurdal.

– Noe annet du vil legge til?

– Det som mangler i Staviåsen er en bade-og opplevelsespark (et sommerland med bassenger, vannsklier og andre attraksjoner) og en campingplass i tilknytning til Hurdalssjøen, og et snøproduksjonsanlegg på skistadion. Investorer, grunneiere, idretten og lokalbefolkningen kunne dra felles veksler og nytte av noe slikt.

Joachim Westher Andersen

- Hvilke steder eller opplevelser vil du anbefale?

– Ullensaker golfklubb på Sand - en veldig hyggelig nihullsbane der folk er joviale og hyggelige.

- Hva er det beste med å jobbe på Øvre Romerike?

– Det beste med å jobbe her er å se lidenskapen folk har for området. Stoltheten man føler til Eidsvoll og Jessheim og området generelt er spesielt og som områdets nabo merker vi dette veldig godt. Både på godt og vondt.

25 tips til opplevelser på Øvre Romerike

 • 1: Mjøssamlingene, Minnesund, medbragt ettermiddagskaffe.
 • 2: Dokneshuken, Dokken, rusletur til en perle.
 • 3: Jernverkshelga, Feiring, med «Menn av malm, jenter av jern».
 • 4: Årneslandet, stranda midt i bygda.
 • 5: Skreikampen, Eidsvolls høyeste topp 698 moh.
 • 6: Reis med Skibladner, eller spis på Baragrafen.
 • 7: Eidsvoll 1814, Eidsvollsbygningen, Kammerpikene, Cofee Too og Galleri Festiviteten. Kulturhistorisk sti.
 • 8: Wergelandsutsikten, gitt navn etter Henrik Wergeland. Ta med lunchen til gapahuken påTynsåktoppen.
 • 9: Loftet, et hyggelig spisested i fine omgivelser.
 • 10: Hovedflyplassen  med kort veg til resten av verden.
 • 11: Gåfossen, bading.
 • 12: Kirkeruinene på Nes.
 • 13: Ullensaker golfklubb på Sand, hyggelig nihullsbane.
 • 14: Nord-Fløyta, på sykkel via Hestdalen.
 • 15: Hurdalssjøen, med Bogen Brygge, hotell, gjestebrygger og bading - eller med bobil rundt sjøen.
 • 16: Trandumskogen og Sessvollmoen, stier for løp og sykkel.
 • 17: Shopping på Amfi Eidsvoll.
 • 18: Området ved Skistua, Eidsvoll Verk med mange aktiviteter.
 • 19: Bokkedalen, Starrtjernet og Høgda.
 • 20: Vardåstjern i Romeriksåsen, telttur og fiskestang.
 • 21: Fjellsjøkampen, Akershus høyeste topp 812 moh.
 • 22: Fotballkamp med Eidsvold Turn.
 • 23: Fotballkamp med Ull/Kisa.
 • 24: Veslefossen, Akershus høyeste fossefall, skiltet fra avkjøring til Gjødingseter.
 • 25: Økolandsbyen, åpen kafe enkelte dager.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.