Stort offisielt oppbud: Ordførere fra hele Øvre Romerike og fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland var til stedet da det samiske flagget ble heist utenfor Eidsvollsbygningen om morgenen tirsdag 6. februar. «Samefolkets dag», eller «samenes nasjonaldag» som den også kalles, ble høytidelig markert utenfor kanskje Norges fremste nasjonalsymbol.

I år er det 100 år siden det første samelandsmøtet, og samenes nasjonaldag feirer nettopp denne dagen.

- KAN SAMMENLIGNES

Eidsvoll 1814 mener det er klare likhetstrekk mellom samenes kamp for egen kultur og identitetsbygging og den norske frihetskampen som endte i egen grunnlov og etter hvert norsk selvstendighet i 1905.

- Det handler om kampen for å komme til orde, bli tatt på alvor og kampen for demokrati. Det handler om stolthet og identitet og om frihet, sier Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814.

Les mer: Ungarske toner i kommunestyret

BEGYNTE FOR 100 ÅR SIDEN

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland var inne på historien bak «samefolkets dag» i talen sin utenfor Eidsvollsbygningen.

- Det var ei kvinne, pionéren Elsa Laula Renberg, som var initiativtakeren bak det første same-landsmøtet for 100 år siden. Det krevde stort mot i en mannsdominert tid, og som representant for en minoritet å stå opp mot storsamfunnet. Det som skjedde i 1917 markerte starten på gjenreisningen av samisk stolthet, sa Haugland.

Hun fortsatte med å si at vi i dag ser en ny forståelse av samene sine politiske og kulturelle rettigheter.

- Etableringen av sametingen har ført til økt bevissthet rundt disse verdiene. Samisk språk og kultur er styrka, og dette motvirker fordommer, øker forståelsen og gir stolthet til samefolket, sa hun.

Les også: Nå skal Eidsvoll kommune på Facebook

BARNEKOR SANG

Det var en høytidelig ramme rundt flaggheisingen. Et barnekor fra Eidsvoll Verk skole sang på nordsamisk, mens Lars Jonas Westerfjell, sørsame og bosatt på Råholt, representerte samefolket under flaggheisingen.

6. februar 1917 ble samefolkets aller første landsmøte arrangert i Trondheim. Samer fra både Norge og Sverige deltok på møtet. I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

Det samiske flagget er felles, internasjonalt symbol for alle samer. Fargene rødt, gult og grønt er tradisjonelle samiske farger. Fargene representerer også de fire landene der samene bor; Norge, Sverige, Finland og Russland. Flagget består av en sirkel, hvor den røde halvdelen representerer sola og den blå månen. Sirkelen som grunnmotiv symboliserer «runebommen», samenes trolltromme, som sjamanen brukte. Elementene i flagget er imidlertid plassert slik at de også vekker assosiasjoner til korset, som man finner i de nordiske flaggene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.