Wollert Krohn-Hansen er tilbake på orgelkrakken som ny organist i Ullensaker kirke. Kirken og kirkemusikk er ingen ny verden for organisten som startet opp i Ullensaker kirke i september.

Med en farfar som var biskop, en far som var prest, en onkel som var organist og en kone, Liv Berg Krohn-Hansen, som nå er prost i Nes, med Årnes kirke som arbeidssted, har han et nært forhold til kirken.

Organist tidligere
Organiststillingen er heller ikke helt ukjent for Wollert Krohn-Hansen. Hans første jobb var en halv stilling som organist i Sand i Nord-Odal, kombinert med en halv stilling på musikklinja ved Stange videregående.
Senere ble det skole på fulltid og frilans som musiker, og med fruens overgang fra prest på Langset til prost på Årnes, valgte Wollert å søke seg til den nyopprettede musikklinja på Skarnes videregående skole.

Spennende mulighet
– Kirken har aldri vært langt unna, og etter 18 år i skolen var det nesten som å komme hjem da jeg fikk den muligheten som jeg her har fått, sier Krohn-Hansen.

Han har funnet seg godt til rette på sin nye arbeidsplass.
– Jeg er blitt tatt godt imot av alle, ikke minst Steinar Bjørnsengen, som i høst ble pensjonist etter 35 år som organist her. Vi har hatt en fin erfaringsutveksling og han er tilbake her på orgelkrakken 1. dag jul. Da skal vi spille sammen. Han på orgel, jeg på flygelet nede foran koret, sier Krohn-Hansen.

Han er ikke minst glad for at hans forgjenger har vært så flink til å holde det elektropneumatiske orgelet i orden. Orgelet ble bygd til kirken, som sto ferdig i 1958, etter at den gamle ble ødelagt av brann.
– Mange steder er disse for lengst byttet ut på grunn av tekniske problemer og det må nok skje her også, men med den innsatsen Bjørnsengen har gjort for å holde det ved like, er det fortsatt et godt orgel å spille på, sier den nye organisten.

Rett ved siden av orgelets tangenter har han også en moderne analog synthesizer. Og for en jazzmusiker med improvisasjon som et viktig element i sin musikalske kompetanse, gir det muligheter som orgelet alene ikke gir.

Mitt hjerte alltid vanker
– Må jeg velge en julesalmefavoritt, må det bli «Mitt hjerte alltid vanker», sier Wollert Krohn-Hansen.

Han tok lang betenkningstid før han svarer på favorittsalmen.
– Det er så mange fine julesalmer, både de gamle som vi har hatt i generasjoner og nye som har kommet til, så valget er ikke enkelt, men skal jeg velge en så blir det nok Brorsons kjente salme med melodi basert på en folketone fra Västergötland. Den står sterkt hos meg. Det samme gjør «Deilig er jorden». Den er en naturlig avslutning på både jule- og nyttårsgudstjenester.

Mange musikalske gjester
Musikken står sentralt i Ullensaker kirke under julens gudstjenester.
- Hele familien Gjerstad vil være med på minnegudstjenesten vi har på ettermiddagen nyttårsaften. Til den gudstjenesten håper jeg også at jeg kan få skrevet og arrangert egen musikk som de kan spille. Randi Gjerstad vil også være med på midnattsmessa på nyttårsaften, så jeg er langt fra alene om musikken i Ullensaker kirke denne jula, sier Krohn-Hansen.

Samarbeid
Samarbeid er for øvrig et stikkord for den nye organisten i Ullensaker.
– Det er mange dyktige musikere i Ullensaker og jeg ønsker å bruke de muligheter det gir til å skape et lokalt nettverk. Og i tillegg håper jeg å kunne trekke veksler på de mange andre jeg kjenner fra mitt liv som frilans jazzmusiker noe jeg har drevet med i tillegg til skolejobben, sier den nye organisten.

En samarbeidspartner som han allerede har etablert god kontakt med, er kirkekoret i Ullensaker kirke.
– Det musikalske ansvaret for det, er en del av mitt arbeid. Koret ble startet av Steinar Bjørnsengen for 35 år siden og fem av medlemmene har vært med fra starten.

Trompet på hylla
– Ryktet forteller at du har en «karriere» med trompet som hovedinstrument. Får vi høre deg med det instrumentet?
– Det er riktig at jeg spilte trompet i «gamle dager» og tok timer hos Ole Edvard Antonsen, men noen overgang til trompet kan jeg ikke melde om. Det skjer i alle fall ikke de første årene, sier han.

- Nå er det orgelkrakken og de mulighetene jeg har fått her i Ullensaker som har skal prioriteres. Det gleder jeg meg virkelig til. Å få være kirkemusiker på heltid er et privilegium. Kirken er fortsatt viktig for svært mange, i ulike livssituasjoner. Da ønsker jeg med musikken å bidra til en verdig og fin ramme om store og små begivenheter, understreker Wollert Krohn-Hansen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.