- Jeg har mange ting, men de betyr ikke så mye for meg. Jeg er ikke opphengt i ting, selv om det kanskje kan se sånn ut, sier Gerd Miriam Thoreid, kjent som GT-Sara.

Den folkekjære artisten, som i forrige uke rundet utrolige 90 år, bor i en romslig leilighet i et eldre hus på Dal. Hun byr på kaffe i et kjøkken som er fylt av nips, krukker, grytekluter og kjøkkenredskaper. Dette er så langt fra minimalisme som det går an å komme.

- HJEMMET MITT

- Dette er hjemmet mitt. Det er her jeg trives. Jeg bryr meg ikke om trender og slikt fjas. Jeg vil ha det hjemmekoselig, og det har jeg her. Jeg har et umoderne kjøkken og et knøttlite bad, sier hun og viser rundt i stua si.

- Der henger bildet av mamma og pappa. Far leser i bibelen. Dette bildet noe av det kjæreste jeg har, sier artisten og peker på et blast svart-hvitt-fotografi på veggen.

Overalt er det bilder av familien - de to døtrene, de tre barnebarna og søsken.

- Jeg har mange ting som har dratt på gjennom hele livet. Men jeg kjøper sjelden eller aldri noe selv. Mesteparten av det som er her, har jeg fått, sier hun.

Men alle de broderte bildene som henger i glass og ramme, er selvbrodert. Også de heklede dukene på bordene og putene i kurvstolene kommer fra Gerds hånd.

- Jeg var fæl til å drive med håndarbeid i gamle dager. Skjønner ikke åssen jeg har fått tid til alt, jeg.

GLEDE OVER SMÅ TING

Gerd mener dagens unge går glipp av noe viktig: gleden over å kunne kjøpe seg noe man har spart til over lang tid.

- Nå kan de jo gå på butikken og handle hva de vil når de vil. Da jeg var ung, gledet jeg meg stort i flere dager over å kunne kjøpe et nytt håndkle, sier hun.

Hun skjønner ikke hva hun skulle gjort i et moderne hus.

- Der ville jeg ikke ha trivdes, mener hun.

Gerd bor i andre etasje. Trappa opp er lang og bratt. En gang var hun ikke på tanken på å flytte til et bosenter for eldre.

- Da sa ei venninne av meg at det måtte jeg ikke finne på. Der bor det bare gamle folk, sa hun! Da slo jeg fra meg den tanken, ler Gerd.

EN TIDSREISE

Artistens leilighet er en tidsreise. Hvis man har noen år på baken, finner man over alt linker tilbake i tiden. Rosa asaleaer i vinduskarmen, heklede duker på bordene, broderte bilder på veggene og småputer i stoler og i sofa.

I skjenken står en mengde nipsfigurer, et vakkert kaffeservise og bilder av artisten sammen med andre kjendiser.

- Hva er det viktigste for deg med hjemmet ditt?

- At det er godt og varmt og at jeg trives slik man skal gjøre i eget hjem, svarer hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.