– Publikum får blant annet muligheten til å bli med inn i de opprørske livene til Henrik Wergeland og Camilla Collett på 1800-tallet, sier Eva Nordbye.

Sammen med ektemannen eier hun Veset gård i Fenstad, som er det stedet der eidsvollingen Albertine Tønsager bosatte seg etter at hun giftet seg. Hun var en god venn av Collett og Wergeland. Derfor var nok dette en av grunnene til at søskenparet beholdt den nære relasjonen til nabobygda.

TETTE BÅND

Ifølge gårdeieren er det ikke så mange som er kjent med at de to historiske eidsvollingene hadde flere kjente i nabobygda, men Albertine er allikevel spesiell på grunn av Wergelands frieri.

– Albertines far, Lars Tønsager var bonde og stortingsmann. Han ble en god venn og støttespiller for Henrik, men da Henrik fridde til Albertine fikk han et kontant nei. Camilla skal ha sagt at Albertine var Henriks store kjærlighet, og det var kanskje henne hun hadde i tankene da hun skrev kvinnesaksromanen Amtmandens døtre, forteller Nordbye.

TEATER OG FOREDRAG

Disse forbindelsene kan ifølge Nordbye være et bakteppe for dem som ønsker å se forestillingen «Camilla- Ensom kvinne blant menn» med Gro Ann Uthaug i rollen som Camilla. I tillegg til teaterforestillingen vil virksomhetsleder for kulturtjenester i Nes, Jan Magne Hanstad, holde et foredrag om Henrik Wergeland som nok dyrket flere vennskap i Nes enn søsteren.

– Jeg føler vi har et program som gjør at vi bør nå flere enn nesbuen, og at denne delen av historien er interessant for folk i Eidsvoll og omegn, sier Nordbye.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.