• HUSET I SKOGEN: Frøydis Baukop dro i mange røde tråder i «Huset i skogen» fra 1986. I utstillingen er scenemodellen fra den gangen å se.
  • PEER: Christer Holtet Dahlin og Liv Sigrid Solberg som henholdsvis Peer Gynt og mor Åse i «Peer Gynt».
  • INSTRUKTØR: Jens R. Christiansen er instruktør for jubileumskabareten «Gylne øyeblikk».

Det hele startet med noen ungdomsskolejenter som ville ha teater som valgfag. Siden den gang har det gått i et rasende tempo. Ikke et hvileskjær er notert, og Eidsvoll Amatørteater har fått et rykte som går utenpå de fleste. Gjengen er rett og slett proffe og fulle av spilleglede.

PÅ PRESTEGÅRDEN

EAT har levd et omflakkende teaterliv med noen år her og noen år der. Det har aldri hatt eget hus, men funnet ly der det har vært ledig og stort nok. Nå huserer de på Eidsvoll prestegård, men når nye teaterstykker nærmer seg oppsetning, flytter de inn i Panorama.

Når man har levd 40 år i pappesker og bæreposer, er det mye som har spredd for alle vinde. I forbindelse med 40-årsjubileet ble det nedsatt en arkivkomité som skulle prøve å finne igjen noe av historien. Godt hjulpet av Trine Iversen i Akershusmuseet har EAT fått til en fantastisk reise i historien. Den vises i prestegårdens andre etasje. 

Her kan vi blant annet få se scenemodellen til «Huset i skogen» fra 1986. Det gleder Frøydis Baukop stort denne ble funnet igjen. 

– Det var en morsom oppsetning som jeg husker godt. Jeg reiste inn til Anne-Cath. Vestly for å få inspirasjon, og tror du ikke hun dukket opp på premieren! Veldig moro, forteller Frøydis, som i dag er en av tre æresmedlemmer i Eidsvoll Amatørteater. 

Latteren runger

Det er ikke stille der EAT er. Latteren runger, det synges og tales lange monologer og dialoger. Kostymene flagrer, og instruktøren veileder. Nå er det Jens R. Christiansen som har den rollen. Han er ansvarlig for oppsetningen av jubileumskabareten «Gylne øyeblikk», som garantert kommer til å få for fulle prestegårdsstorstuer i nærmeste framtid.

Se noen smakebiter fra kabareten i videoen nederst i artikkelen.

I kabareten boltrer både «gamle» og yngre skuespillere seg i bruddstykker fra et knippe teaterets oppsetninger gjennom 40 år. Enkelte av innslagene er faktisk ikke satt opp – ennå, men skal vi tro instruktør Christiansen er det et stort ønske om å sette opp det som ligger nærmest et norsk nasjonalepos – Ibsens Peer Gynt.

Under generalprøven torsdag ble inviterte gjester tatt med inn i mor Åses dødskamp. Hun ble for øvrig glitrende tolket av Liv Sigrid Solberg, med en viril og sprell levende sønn spilt av Christer Holtet Dahlin.

Her kan du se noen artikler EUB har gjort med amatørteateret:

Stjerner

EAT har sine stjerner som skinner litt mer enn andre. Øyvind Hoel og Berit Lundberg er to av dem. De har vært med i en mannsalder, og er fortsatt glitrende i samspill. I den sammenheng er Lars-Trygve Rømmerud som en novise å regne, men han behøver ikke ta av seg lua av den grunn. Mannen har et glitrende, komisk talent og en god sangstemme.

Og så alle de andre, da! Lisbeth Johansen, Erik Hoel Skjønhaug, Tonje Haukner, Anita Mobekk – for å nevne noen. De er gode som gull alle sammen.

Forestillingen er planlagt kjørt fem ganger, med start 12. januar, men det er allerede åpnet for både en og to ekstraforestillinger. Publikum fikk også en smakebit på årets helt store forestilling «Oklahoma», som settes opp til høsten.

I andre etasje var det rigget til en stor og fyldig utstilling med rekvisitter, kulisser og kostymer hentet fra 40 innholdsrike teaterår.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.