• Jernverksspillet: Om få dager blir Feiring jernverk igjen scene for jernverksspillet når stykket settes opp for 18. gang. Foto: Jøran Kristensen

Ute er himmelen svart og regnet øser ned. Inne på Fløygir øver i overkant av tredve amatørskuespillere på strofene som om få dager skal fylle det naturlige amfiet i Feiring jernverk.

De er ikke vant til å oppholde seg innenfor fire vegger, men akkurat i dag satte været en stopper for planene.

– Vi er vant til å være ute i all slags vær med både øving og selve forestillinga – det er jo det vi egentlig liker best, men akkurat i dag valgte vi å trekke inn, smiler Erik Hoel Skjønhaug, leder av Jernverkshelga i Feiring, og legger til at selv om de er litt væravhengig, har det aldri skjedd at jernverksspillet har blitt avlyst på grunn av uvær.

– Enkelte publikummere har faktisk sagt at stykket er bedre i regnvær. Det gir en spesiell stemning, sier Skjønhaug.

– dyktige skuespillere

Som i fjor og flere år tidligere, er det også i år Guro Ekornholmen som står med regien når 32 voksne og 21 barn stiller i rollene som skal fylle det vesle jernverkssamfunnet. Hun kan love at publikum også denne gang vil få en god opplevelse når de tas med tilbake til 1800-tallet.

– Selv om det i hovedsak er snakk om amatørskuespillere, har vi med oss en veldig dyktig gjeng. De er fokuserte og gir av seg selv, sier Ekornholmen.

Det meste av stykket er som det pleier, noen nye fjes og små endringer kan det likevel hende man får se.

– Vi har noen som er med for første gang, noen i nye roller og noen som er tilbake etter en pause. Det er veldig gøy at folk kommer tilbake, smiler Ekornholmen.

Det meste på plass

Med få dager igjen til premieren av «Menn av malm, jenter av jern» og åpning av Jernverkshelga, er det meste på plass i Feiring. Litt øving og siste finpuss gjenstår likevel.

– Vi kan nok si at det blir noen sene kvelder. Selv om vi har et velsmurt maskineri, må bitene på plass. Det er et stort apparat som skal i gang og mye som må ordnes når Jernverkshelga holdes, påpeker Skjønhaug.

I tillegg til jernverksspillet som spilles både fredag, lørdag og søndag, er det en rekke aktiviteter under Jernverkshelga.

– Det blir både verksvandring og aktiviteter for barna. Nytt av året er at større deler av gruva er gjort tilgjengelig for publikum, forteller Skjønhaug.

– Jeg håper at folk vil ta seg tid til et besøk i helga, både for å få med seg jernverksspillet, men også alt det andre som skjer, avslutter Skjønhaug.

Dette skjer

  • «Menn av malm, jenter av jern» i det naturlige amfiet i Feiring jernverk
  • Gruvevandring 
  • Gruvespillet «Jerntid» 
  • Verksvandring i jernverket
  • Historiske foredrag i Carsten Ankers lysthus
  • Sang med Liv Ulvik
  • Aktiviteter for barna, matservering og flatbrødbaking
  • Natursti

LES OGSÅ: Eidsvoll kommune gir 71.800 kroner til kulturtiltak

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.