• Festaften: Eidsvoll amatørteater satte stemninga med scener fra Olav Digres tid. Snorre Sturlasson beskriver i sine kongesagaer hvordan Olav Digre, senere den hellige, skal ha gått til messe og ottesang i kirken på Eid i 1017, og det var scener fra dette som ble vist i stykket. Skuespillet er skrevet av Arne Sundli og Hanne Østby, og er laget i forbindelse med 1.000-årsjubileet for kirken.
  • ORGEL: Bjørnar Robertsen trakterte orgelet.

I et par år har jubileet vært planlagt, og så var jubileumsforestillingen endelig der.

Med fulle benkerader i Eidsvoll kirke, kunne festen virkelig sette i gang lørdag kveld.

Med stor innlevelse

Ikledd tidsriktige klær tok Eidsvoll amatørteater publikum med tilbake til Olav Digres tid. Til jubileets utgangspunkt, den tiden det hele startet, i trekirken på Eid, i år 1017.

Stykket, som er skrevet til jubileet av Arne Sundli og Hanne Østby, ble dramatisert med den største innlevelse.

Og med stemningen satt, skulle det godt gjøres å ikke la seg rive med gjennom resten av forestillingen – en tidsreise i musikkens verden fra 1000-tallet og fram til i dag.

Tok med familien

– Det var rett og slett vanskelig å ikke skulle gi applaus etter hvert nummer. En kjempebra forestilling, som er bygget opp på en flott måte, sier Sindre Grimdalen.

Han var på plass i Eidsvoll kirke sammen med resten av familien.

– Det er morsomt å vise barna hvordan musikken har utviklet seg, påpeker Grimdalen.

De tre døtrene var også fornøyd med forestillingen.

– Forestillingen var veldig fin. Jeg liker godt Mozart og har hatt en del om han på skolen, så det var morsomt å kjenne igjen noen av sangene, smiler Ingrid Grimdalen, til nikk fra mellomstesøster Nora.

– Jeg synes skuespillet var aller mest morsomt. Og noen ganger var det litt skummelt, forteller lillesøster Silje Grimdalen.

– Himmelsk fint

Ordfører John-Erik Vika fikk med seg hele festen fra første benkerad.

– Det var helt himmelsk fint. En skikkelig vitamininnsprøytning! var ordførerens kommentar etter at forestillingen i Eidsvoll kirke var ferdig.

– Jeg er veldig stolt av alle som har jobbet med dette. Både de som har planlagt og de som bidro med innslag her i dag, sier Vika.

Godt fornøyd

Rolf Anker Thon og Bjørnar Robertsen i jubileumskomiteen var også godt fornøyd med kvelden.

– Det har vært veldig inspirerende og gøy å jobbe med dette. Hele jubileet har hatt et klart mål og en klar profil. Det er viktig å ta vare på røttene og kulturarven vår, sier Thon.

– Det virket som om publikum koste seg også. Og vi må vel si at vi er overveldet over besøket, det var ikke mange ledige plasser her i dag, avslutter Robertsen.

FAKTA

  • Det er i år nøyaktig 1.000 år siden den første kjente gudstjeneste i Eidsvoll.
  • Det er Snorre Sturlasson, som i sine kjente kongesagaer, forteller om begivenheten.
  • Dette ble i løpet av helga feiret på storslått vis med foredrag, festforestilling, historisk vandring og pilegrimsgudstjeneste.
  • Under festforestillingen bidro flere lokale aktører – både flere kor og Eidsvoll amatørteater. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.