• Festaften: Eidsvoll amatørteater satte stemninga med scener fra Olav Digres tid. Snorre Sturlasson beskriver i sine kongesagaer hvordan Olav Digre, senere den hellige, skal ha gått til messe og ottesang i kirken på Eid i 1017, og det var scener fra dette som ble vist i stykket. Skuespillet er skrevet av Arne Sundli og Hanne Østby, og er laget i forbindelse med 1.000-årsjubileet for kirken.
  • ORGEL: Bjørnar Robertsen trakterte orgelet.

I et par år har jubileet vært planlagt, og så var jubileumsforestillingen endelig der.

Med fulle benkerader i Eidsvoll kirke, kunne festen virkelig sette i gang lørdag kveld.

Med stor innlevelse

Ikledd tidsriktige klær tok Eidsvoll amatørteater publikum med tilbake til Olav Digres tid. Til jubileets utgangspunkt, den tiden det hele startet, i trekirken på Eid, i år 1017.

Stykket, som er skrevet til jubileet av Arne Sundli og Hanne Østby, ble dramatisert med den største innlevelse.

Og med stemningen satt, skulle det godt gjøres å ikke la seg rive med gjennom resten av forestillingen – en tidsreise i musikkens verden fra 1000-tallet og fram til i dag.

Tok med familien

– Det var rett og slett vanskelig å ikke skulle gi applaus etter hvert nummer. En kjempebra forestilling, som er bygget opp på en flott måte, sier Sindre Grimdalen.

Han var på plass i Eidsvoll kirke sammen med resten av familien.

– Det er morsomt å vise barna hvordan musikken har utviklet seg, påpeker Grimdalen.

De tre døtrene var også fornøyd med forestillingen.

– Forestillingen var veldig fin. Jeg liker godt Mozart og har hatt en del om han på skolen, så det var morsomt å kjenne igjen noen av sangene, smiler Ingrid Grimdalen, til nikk fra mellomstesøster Nora.

– Jeg synes skuespillet var aller mest morsomt. Og noen ganger var det litt skummelt, forteller lillesøster Silje Grimdalen.

– Himmelsk fint

Ordfører John-Erik Vika fikk med seg hele festen fra første benkerad.

– Det var helt himmelsk fint. En skikkelig vitamininnsprøytning! var ordførerens kommentar etter at forestillingen i Eidsvoll kirke var ferdig.

– Jeg er veldig stolt av alle som har jobbet med dette. Både de som har planlagt og de som bidro med innslag her i dag, sier Vika.

Godt fornøyd

Rolf Anker Thon og Bjørnar Robertsen i jubileumskomiteen var også godt fornøyd med kvelden.

– Det har vært veldig inspirerende og gøy å jobbe med dette. Hele jubileet har hatt et klart mål og en klar profil. Det er viktig å ta vare på røttene og kulturarven vår, sier Thon.

– Det virket som om publikum koste seg også. Og vi må vel si at vi er overveldet over besøket, det var ikke mange ledige plasser her i dag, avslutter Robertsen.

FAKTA

  • Det er i år nøyaktig 1.000 år siden den første kjente gudstjeneste i Eidsvoll.
  • Det er Snorre Sturlasson, som i sine kjente kongesagaer, forteller om begivenheten.
  • Dette ble i løpet av helga feiret på storslått vis med foredrag, festforestilling, historisk vandring og pilegrimsgudstjeneste.
  • Under festforestillingen bidro flere lokale aktører – både flere kor og Eidsvoll amatørteater.