• FENGSLET: Katja Høgset har laget dokumentarfilm om psykisk syke innsatte i Ila fengsel. Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Speranza film

I kveld går tv-premieren på Katja Høgsets nye dokumentarfilm «Fengslet og forlatt».

«I kjelleren på Ila Fengsel og forvaringsanstalt sitter mennesker med alvorlige sinnslidelser isolert fra andre fanger og omverden. De får ikke psykiatrisk behandling og blir bare sykere og farligere. Dette er de glemte fangene.» står det i NRKs beskrivelse av dokumentaren.

– En livsstil

Katja Høgset er født og oppvokst på Jessheim. Hun er utdannet ved Høgskolen i Lillehammer og har arbeidet som dokumentarregissør siden 2014.

– Jeg jobber også freelance, og hatt andre filmprosjekter ved siden av. Å være dokumentarfilmskaper er ikke noe å bli rik av, så det er mye jobbing. Jeg håper jeg kan jobbe videre med det. Det er en livsstil, sier Høgset.

Hennes eksamensfilm «Jeg er best» ble vist på Eurodok, Nordic Docs, og på kortfilmfestivalen i 2015.

en celle i kjelleren

I «Fengslet og forlatt» har Høgset og filmteamet vært i kjelleren til Ila fengsel, og møtt de psykisk syke fangene der.

– På lang tid har det skjedd veldig lite på det området. Derfor tenkte jeg at det var viktig å belyse, mener Høgset.

Høgset blir med rettspsykiater Randi Rosenquist og et ressursteam ned i kjelleren på Ila. Teamet har som jobb å få disse fangene ut av isolasjon to-tre timer i døgnet, for å gi dem menneskelig omgang.

Ellers får de bare 23 timer på cella i kjelleren på Ila, med mulighet for én time i en luftegård omgitt av betongvegger.

– Jeg ble berørt

Høgset var på Ila fengsel i noen dager, og kunne i motsetning til de psykisk syke fangene som satt der, dra hjem etter en lang dag.

– Det var ganske sprøtt. Det var vanskelig å gå derfra uten å tenke at dette må jeg fortelle om, jeg klarte ikke å legge det bak meg på en måte. Jeg ble veldig berørt av det, forteller Høgset.

Nervøs

Katja Høgset har også arbeidet i produksjonsselskaper som Speranza Film, Strix og ITV-studios og som instruktør på filmbussen i Trøndelag.

Hennes dokumentarfilm «Fengslet og forlatt» var Høgsets første film som har blitt vist på tv.

– Det er spennende, så jeg er ganske nervøs, sier Høgset til EUB før premieren.

Fakta om Katja Høgset

  • Utdannet ved Høgskolen i Lillehammer.
  • Hun har arbeidet som dokumentarregissør siden 2014.
  • Hennes eksamensfilm ”Jeg er best” ble vist på Eurodok, Nordic Docs, og på kortfilmfestivalen i 2015.
  • Hun har arbeidet i produksjonsselskaper som Speranza Film, Strix og ITV-studios og som instruktør på filmbussen i Trøndelag.
  • «Fengslet og forlatt» er hennes første film som vises på tv, og kan sees på NRK i kveld. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.