I 52 år har brødrene Thor (63) og Jan (60) Østengen reist til Eidselva på Nordfjordeid. Gleden var stor da en storlaks på ti kilo ble tatt åpningsnatta av laksefisket.

Ved midnatt 1. juni gikk startskuddet for årets laksesesong i de fleste av de 450 lakseelvene i landet. Da sto brødrene Østengen parat med fiskestengene på Nordvestlandet.

- Det tok ikke mange minuttene etter midnatt før den satt på, forteller Thor. - En ti kilos fisk merkes godt. Da er det mye krefter i sving. Jeg måtte bruke hard brems på snella, før jeg kunne kleppe han inn selv. Fiskeplassen er vanskelig og man må holde på kort line, for her har jeg mistet fisk mange ganger før, forteller fiskeren.

LES OGSÅ: Nå er det stille på Hersjøen camping. Det du hører, er det som flyr

Planlegging

Kløfta-brødrene er ivrigere laksefiskere enn de fleste. Interessen startet som familietur i telt, der far Østengen skulle lære guttungene laksefiske.

- Vi har ingen tilknytning til Nordfjord, men far drev med rørleggerarbeid på Ullensaker rådhus. Der var også en kar fra Sandane, som skaffet til veie fiskekort i Eidselva. Siden det har vi alltid kommet tilbake, og har gjerne med familiemedlemmer og fiskekompiser, forteller de.

Allerede i januar planlegger de årets sesong nøye.

- Da tar vi for oss kalenderen, og samkjører når vi kan ha ferie. Fiskestatistikken diskuteres for når det er størst sjanse til å få fisk. I år blir det fem fisketurer til Nordfjordeid. 18-19 døgn med fisking, og vi er der både i juni, juli og august, summerer brødrene.

LES OGSÅ: 600 ørret på jakt i nye farvann. Fiskeslipp i Romeriksåsen

Storlaksår

Hvor myke laks og ørret de har fått på land gjennom alle årene vet de ikke. Bare de siste 14 årene har de sirlig skrevet fiskestatistikk i boken. Her føres både vann- og værforhold, med en oversikt over hver sesong.

- Journalen er god å ha. Vi har en strekning på 3,5 km i elva som vi fisker på, og har fått fisk i alle hølene, forteller broderen Jan, som bor på Kløfta. Han sitter på familierekorden med en rugg på 13, 5 kg

- 2002 var et storlaksår, og vi tror det kommer til å bli det samme i år, sier Thor, som er bosatt på Eidsvoll Verk.

- Laksefisket gir oss felles opplevelser. Bare en av oss får fisk er vi fornøyde. Her er det ikke misunnelse. Vi er bare glade på den andre sin vegne, sier han.

Liv i campingvogn

Det som i guttedagene begynte som teltsommer med familien, har utviklet seg til et liv i campingvogn.

- Nå sliter vi på vår andre campingvogn. Den står her oppe hele året, men lagret inne om vinteren. Jeg og broderen deler dobbeltseng. Han ligger innerst, og jeg ytterst. Det fungerer fint, smiler Jan.

- Det har blitt utrolig mange turer hit til Nordfjord, konstaterer Thor, og minnes grusveg på riksveg 15 og en biltur som tok over tolv timer. Målet har alltid vært det samme - Eidselva.

- Hvert år er vi her fire-seks turer. På det meste har vi fisket her i tredve døgn gjennom sommeren, men vi må ta litt hensyn til familien også. Jeg har en ekstremt tålmodig kone, og har fått lov å dyrke min interesse innen jakt og fiske, forteller Thor.

- Jeg har ikke kone, så jeg kan gjøre som jeg vil, flirer broderen.

Spenning

Hvorfor de bruker så mye tid på laksefiske forklarer de med at det er det eneste som går fra 0 til 100 på tiendedeler.

- Plutselig er den der, og du vet ikke om det er laks på en kilo eller 30 kilo. Denne spenningen må oppleves for å forstå, mener Thor.

- Akkurat når fisken tar i kroken kjenner jeg det i hjertet, men så blir jeg ekstremt rolig og veldig fokusert. Nå kan vi raskt ringe hverandre med mobil, og elva er såpass utfordrende at det er kjekt med hjelp, sier Jan.

De har ikke sansen for praksisen «catch and release» som har blitt populær i flere lakseelver.

- Dette er tull og noe vi ikke synes om. Om det er så lite fisk at man må sette den ut igjen, så kan man la være å fiske. Laksen blir bare presset og stresset, mener de.

Felles opplevelser

Brødrene innrømmer at de er ivrige på å fiske.

- Men det viktigste er fellesfrokost klokka 10 om morgenen. Da er egg og bacon obligatorisk. Den frokosten blir lang, og da kommer mange fiskehistorier fram, smiler Thor, som også har opplevd å miste gifteringen sin i elva og utrolig nok fant den igjen.

Sommeren for to år siden var store deler av familien samlet til femtiårsjubileum ved lakseelva i Nordfjord.

- Ofte er her familie eller fiskekompiser med oss. Flere generasjoner om felles opplevelser. Og vi håper på å en dag være fire generasjoner her, mor på 87 kommer fremdeles en tur hit i løpet av sommeren for å oppleve fiskelivet igjen, sier Jan.

- Årsaken til at vi stadig kommer tilbake til den samme fiskeplassen er jo at vi etter hvert har blitt kjent med en god del folk, og den måten vi blir tatt imot. Og når det er julaften må jeg ringe og ønske god jul, det sier litt om den menneskelige siden av dette også, noe vi verdsetter høyt, forteller Thor.

Laksen fra Nordfjord blir også verdsatt av resten av familien Østengen. I romjula er det tradisjon å ha familiejulemiddag, der selvfisket laks og sjøørret fra Nordfjord står på menyen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.