I 1959 ble Jan Kjos lagt inn på sykehus med en stygg hofteskade. Faren August kjøpte en trompet til guttungen, nærmest som et tidsfordriv.

– Da onkel Jan kom ut igjen var farfar med på å starte Hovin skoles musikkorps så sønnen kunne spille sammen med noen. Også tre av hans fire søsken ble korpsmusikanter, sier Karianne Kjos Ødegård.

Dermed var det ingen vei utenom for henne heller, og kornetten hun fikk til jul som seksåring har ført til 32 år som korpsmusikant. Noe årstjernene i lua vitner om. I dag leder hun Jessheim, Hovin og Mogreina skolekorps, og spiller i Lillestrøm musikkorps.

familie

– Korps er en kjær hobby som har gitt meg mye glede i alle år. Vi har et godt samhold, mye glede og et trygt, sosialt miljø. I skolekorps spiller man med unger fra åtte til 19 år, det er plass til alle og vi har ingen reservebenk. Å se gleden hos barn som plutselig mestrer et instrument, er fantastisk. Å spille er dessuten like morsomt som før, påpeker hun.

Faktisk fant hun ektemannen sin i korpset, han spiller tuba.

– Begge guttene våre spiller, og dattera vår på fire er på vei inn i musikken. Hun har allerede fått en kornett, smiler hun.

– Du har ingen planer om å pensjonere deg fra korpset?

– Nei, jeg gir meg ikke med musikken. Alle i familien har det gøy med musikk, sier hun.

NASJONALDAGEN

Mens resten av oss spiser is og pølser og feirer nasjonaldagen med familien, er 17. mai en lang arbeidsdag for Kjos Ødegård og hennes korpskolleger.

– Vi deler skolekorpset vårt i to, og starter dagen med flaggheising samtidig på Mogreina skole og Herredshuset på Jessheim. Så spiller vi ved minnesmerket over de på Trandum, i barnetoget på Jessheim, så på Hovin og Mogreina skoler og til slutt i barnehagetoget. Selv avslutter jeg dagen med konsert i Lillestrøm kulturhus. Først da får jeg tid til å spise softis. Dagen er slitsom, men vi har det veldig gøy, smiler veteranen.

– Hva hadde nasjonaldagen vært uten dere?

– Veldig stille. Musikk er helt klart en stor del av feiringen.

HOBBY

– Du har spilt i nærmest hele livet, vurderte du noen gang å utdanne deg den veien?

– Jeg spilte kirkeorgel på videregående, og vurderte faktisk dette videre. Men jeg er for realist og ble farmasøyt i stedet. Nå er musikken en kjær hobby, sier Karianne Kjos Ødegård som jobber på Jessheim apotek.

Under seg har hun drøyt 70 musikanter i skolealder. De er aktive hele året med øving, stevner, turer til fjern og nær, og selvsagt konserter.

– Korpset vårt har hatt to gode rekrutteringsår, men vi trenger hele tiden påfyll. 31. mai har vi åpen dag på Nordby ungdomsskole for barn fra åtte år og oppover. Det er bare å stikke innom, kanskje du vil bli med å spille også, slutter hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.