Det er i år 200 år siden familien Wergeland kom flyttende fra byen og til mer landlige omgivelser i Eidsvoll. Med på flyttelasset var søskenparet Wergeland, som både i sam- og nåtid har hatt stor betydning. Dét ønsker søsknene Gro Ann og Geir Uthaug å hedre.

Andre helga i august åpner de dørene til Uthaug kunstsenter i Hurdal og steller i stand til kulturdager.

– Det er jo litt morsomt med søskenpar som ærer søskenpar, sier forfatter og lyriker Geir Uthaug med et smil.

At de har endt opp med å arbeide med hvert sitt Wergeland-søsken, er ifølge Gro Ann og Geir litt tilfeldig.

– Vi har jobbet på hver vår kant, men når det først har blitt sånn, synes vi det er morsomt å kunne gjøre stas på Henrik og Camilla sammen, sier Gro Ann Uthaug.

Vernissasje med Opheim

Kulturdagene vil strekke seg over fire dager og på programmet står både fotoutstilling, lyrikkframføring, forestilling og åpent hus med omvisning, film og kafé.

– Den første dagen, torsdag 10. august, blir det fotoutstilling av Harald Opheim. Han har latt seg inspirere av min fars skulpturer og fanget flere av verkene gjennom fotolinsen, forteller Geir Uthaug.

Lyrikk og forestilling

Fredagen er viet lyrikken og Henrik Wergeland. Sammen med gitarist Petter Richter, vil Geir Uthaug framføre et lyrikkprogram bestående av utdrag fra Henrik Wergelands kjærlighetslyrikk.

– Dette er et program vi på sett og vis har vokst inn i. Under hele Wergeland-året jobbet jeg og Petter tett sammen med flere lignende oppdrag, forteller Geir Uthaug.

Søster Gro Ann Uthaug, som er skuespiller, har tatt Camilla Collett i sin favn.

I løpet av halvannen time lørdag kveld, vil hun ta publikum med på en reise inn i Camilla Colletts liv.

– Det er en soloforestilling hvor vi først møter ti år gamle Camilla og får et innblikk i hennes oppvekst på Eidsvoll, deretter følger vi henne gjennom deler av hennes liv, før forestillingen ender når hun er rundt åtti år, forteller Gro Ann Uthaug.

– Vi har noe å lære

– Vi var lenge i tvil om hvor mye vi skulle markere, men Camilla og Henrik er jo to av de viktigste og mest kjente personene fra området, så vi synes det var på sin plass, sier kunstsenterets leder Marianne Uthaug, som håper at mange vil ta turen til kulturdagene.

– Camilla og Henrik snakket om toleranse og respekt mellom mennesker – de tingene som virkelig betyr noe. Vi har alle noe å lære av disse to, mener Marianne Uthaug.

LES OGSÅ: Suksessåpning for Uthaug Kunstsenter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.