Søndag var det mange som ønsket å få et innblikk i gamle tradisjoner da det var klart for årets bygdetundag i Eidsvoll. 

I år kunne man blant annet lære mer om alt fra tradisjonell folkedans og musikk til brødbaking og plantefarging.

– Drømmen er at folk benytter muligheten til å danse de gangene det kun er musikerne som spiller, sier Elin Solberg fra Samarbeidsorganet for folkedans og folkemusikk i Akershus (SAFFA).

MANGE ØNSKET Å BLI MED

Ifølge Solberg var det ikke vanskelig å samle sammen lokale lag- og foreninger som ønsket å bidra.

– Det er sjelden vi får vist oss fram, og nå skal vi å få fram at dette er veldig moro, forklarer hun.

VIKTIG Å PRØVE

På årets program var det også mulig å lære litt mer om plantefarging, og Marit Myrstad demonstrerte blant annet hvordan blåbærlyng kan brukes.

– Jeg er på ingen måte noen ekspert, men jeg prøver meg fram og synes dette er veldig artig. Dette er ikke noe du kan lese deg fram til. Man lærer av erfaringene man får, og så må du bare prøve og øve, sier hun.

SPENNENDE

– Dette er veldig spennende. Jeg har akkurat kjøpt en bok om plantefarging, og har alltid likt historie og gamle tradisjoner, forklarer Britt Tonhaugen.

Hun var en av dem som fulgte nøye med da Myrstad forklarte prosessen, og ser fram til å teste det på egen hånd.

POPULÆR med brødbaking

En populær tradisjon som ble holdt i hevd under bygdetundagen var brødbaking ved hjelp av den gamle vedfyrte ovnen.

– Både brød og julekaker forsvinner veldig fort, forklarer Unni Weng som var en av de ivrige bakerne.

VIKTIG Å VIDEREFORMIDLE

Sammen med Marit Dahl sørget hun for at små og store fikk litt mer kunnskap om hvordan maten ble tilberedt før moderne kjøkkenredskaper ble hverdagskost.

– Det er viktig å videreformidle historien i den grad man kan, sier Dahl som påpeker viktigheten av at folk fortsetter å stille opp så det er mulig å arrangere aktiviteter på bygdetunet i årene som kommer.

OKKUPASJONSMUSEET

I tillegg til yrende liv på tunet benyttet også mange muligheten til å bli bedre kjent med krigshistorien på okkupasjonsmuseet.

– Oppslutningen er veldig bra, og vi forventer at det vil komme cirka 200 besøkende i løpet av dagen, sier Bjørn Hovden som er nestleder i Eidsvoll Forsvarsforening.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.