Under den internasjonale bokmessen i Bologna offentliggjorde bedømmingskomiteen de tolv nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2018. Fra Norge var det kun to nominerte. Én av dem er Hans Petter Laberg fra Eidsvoll med boka «Ingenting blir som før».

– Jeg ble helt satt ut og veldig overrasket da jeg fikk vite at jeg var nominert. Det er en stor seier i seg selv, men jeg håper selvfølgelig på å vinne også, sier Laberg.

Sammen med nominerte fra både Danmark, Finland, Færøyene, Island, Sveige, Åland og det samiske språkområdet kjemper han om den gjeve prisen på 350.000 danske kroner.

Viktig å ikke leke kul

Etter å ha skrevet bokmanuser til voksenbøker i ti år, som alle ble refusert, bestemte Laberg seg for å satse på ungdomsromaner. I 1996 vant han Cappelens konkurranse om beste kjærlighetsroman for ungdom. Det ble starten på en forfatterkarriere som ungdomsbokforfatter, som til nå har resultert i ti ungdomsromaner.

– Det viktigste er å skrive gjenkjennelig, og ta leserne på alvor. Det fortjener de. Også er det aller viktigste å ikke forsøke å være ung, hip og kul. Det vil aldri fungere, sier 52-åringen.

I sin siste bok dristet han seg til å bruke ordet sinnsykt.

– Det er første gang, og etter flere diskusjoner med min redaktør.

LES OGSÅ: Nå skal han bli mer forfatter

Ikke heltidsforfatter

Laberg har tidligere jobbet som barne- og ungdomsbibliotekar ved Eidsvoll bibliotek, og er nå bibibliotekar i Gjerdrum. Forfatterskapet er kun på fritiden.

– Det har jeg alltid gjort, og trives med det. Jeg har ikke mål om å bli forfatter på heltid. Ved å gjøre det på fritida får jeg et tidspress og fremdrift, sier Laberg.

– Blir det flere bøker?

– Det vet jeg ikke. Kanskje. Kanskje ikke. Sånn har det vært etter alle utgivelsene mine.

Må vente i spenning

I den prisnominerte boka møter vi brødrene Markus (16) og storebroren hans, Victor, som er langer og småskurk. Markus savner broren og vil gjerne ha kontakt. Men Victor er ikke til å stole på. En lørdagskveld tar han Markus med for å levere en bag. Da går det veldig galt.

Om dette plottet når opp i konkurranse med de elleve andre nominerte må imidlertid den lokale forfatteren smøre seg med tålmodighet for å få svaret på. Vinneren offentliggjøres ikke før 30. oktober i Den Norske Opera og Ballett i Oslo.

– Jeg er selvfølgelig veldig spent, sier Laberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.