Nå har han samlet historiene i det som er hans aller første bokutgivelse, og som har fått tittelen «Ei smellvakker snelle fra Smøla.»

- Dette er den første boka mi, og det blir nok den siste, smiler debutanten skøyeraktig, mens han slår av en prat med fansen som hadde møtt fram på boklanseringen, som gikk av stabelen på puben Kreti og Pleti på Jessheim lørdag formiddag.

Om limerickens kunst

Med god hjelp av bokas illustratør, Britt Haaland, bød Straume på historien bak boka, hans lange og omfattende kunnskap om limerick-sjangeren, og ikke minst en leksjon i hva som er «innafor» når en god limerick skal forfattes.

- Det skal gjerne være litt på kanten, men poenget skal gjerne bare antydes. Jeg har ikke tatt med de groveste eksemplene i boka, men kan jo by på et par som eksempler her så skjønner dere hva jeg mener, sa Straume og ga noen eksempler - til brøllatter fra publikum.

Når han ikke driver med versemakeri i limericksform, reiser han rundt som oppleser, foredragsholder og kåsør med hovedfokus på litterære temaer.

LES OGSÅ: - Jeg vil skape noe vi mangler her på Jessheim

Populært innslag

Hvordan limericken har blitt så populær her til lands, og særlig for dem som følger skiskyttersport på TV, kunne han også forteller litt om.

- Det var en dansk fyr som kaller seg Norigarden (pseudonym som benyttes av Per Nørgaard Sørensen, red anm.) som var så glad i å lage limericker. Han var også en stor skiskytter fan, og tok kontakt med TV-kommentatorene. Så ble de enige om at han skulle sende inn limericker, og dermed tok det helt av, og har blitt en fast gimmick, forteller Straume.

Nytt samarbeid

Med seg for å illustrere boka har han fått kunstneren Britt Haaland. De to har nylig stiftet bekjentskap, og siden hun bor i Göteborg, tok samarbeidet til via internett og telefon.

- Han kontaktet meg for å høre om jeg ville illustrere og vi fant umiddelbart tonen, og har hatt det fantastisk gøy sammen underveis, sier Haaland. Straume benyttet også anledningen til å takke sine trofaste limericks-fans for støtten han har fått for bokprosjektet. - Mange har forhåndsbetalt et eksemplar. Noe som gjorde det mulig å finansiere i forhold til å få trykket boka, forklarer han. I alt er det nå 500 eksemplarer å få tak i, og noen av dem går nok unna når forfatter og illustratør skal besøke en del kjøpesentre før jul.

- Ellers får man tak i den ved å kontakte meg direkte, sier Straume.

LES OGSÅ: Her blir det alt fra høytlesning av bøker til rock'n roll

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.