Demokraticamp 2018 er et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap, Eidsvoll 1814 og alle kommunene på Øvre Romerike.

Finalen ble onsdag avholdt i Eidsvollsbygningen. Her skulle ungdom fra hele Øvre Romerike vise fram hver sin gründeridé for å bringe bærekraftig lykke til samfunnet – et tema bestemt av Eidsvoll 1814.

– Det er noe med at ungdommene har andre løsninger enn oss. I et demokrati mangler de stemmerett, og vi har lyst til at de også skal bli hørt, forteller Eline B. Lorentzen, museumspedagog ved Eidsvoll 1814.

Tredjeplass

112 elever var med på arrangementet, fordelt på 22 grupper fra 11 skoler. Alle gruppene hadde fire minutter hver på å imponere juryen, bestående av blant annet alle kommunens ordførere.

Da det hele var over, satt Nannestad ungdomsskole igjen med tredjeplassen. Deres forslag var å arrangere Olympiske Leker for lokalbefolkningen i Nannestad, og da spesielt for personer mellom 6 og 18 år. De håper at deres idé kan bli en realitet.

– Det er ganske enkelt å få det til, sier Hennie Kristine Holmgren Braate, en av åttendeklassingene fra Nannestad.

Foreløpig har ikke ungdommene noen store planer for de 1000 premiekronene, men har en fornuftig tanke.

– Vi skal spare dem til vi plutselig trenger dem en dag, sier Emilie Oxholm Landa.

Annerledes læring

Demokraticamp er litt annerledes enn vanlig skole. Ungt Entreprenørskap håper å stimulere andre deler av hjernen, enn den de bruker på skolen til vanlig.

– Her er det ingen fasit, men de skal komme opp med en løsning på en problemstilling selv, og overbevise juryen. Elevene har gjort alt sjøl, og ikke fått noe opplæring på forhånd, bare veiledning av lærerne underveis, forklarer John Obstfelder i Ungt Entreprenørskap.

Elevene syns det var morsomt å få være med på Demokraticamp.

– Det er ganske kjedelig med timer, så det er gøy å gjøre noe annet, sier Silje Lunde.

Pallplasseringer

Førsteplassen gikk til Runni ungdomsskole fra Nes, som hadde valgt konsekvenser av kroppspress som tema.

Andreplassen var det Vesong ungdomsskole fra Ullensaker som stakk av med. Deres bidrag var arbeidspraksis for ungdom, som skulle ha en nettside for å være et kontaktpunkt mellom kommunen og eldre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.