• FAKSIMILE: Fredag 11. april 1930 skrev Eidsvold Blad om funnet av mammutfragmenter på Jessheim.
  • SAMLER: Brynjar Landmark fra Bøn samler blant annet på fossiler og bein fra mammuter. Dette er en kinntann, eller jeksel, fra mammut.
  • FRAGMENTER: Biter av støttann fra mammut. Den store biten er lik den som ble funnet på Jessheim i 1930.

Ole Aas, en oppmerksom bonde på Jessheim, fant i 1930 bit av en støttann (se faksimile). Etter nærmere inspeksjon viste det seg å være 40 000 – 50 000 år gammelt. Det var en bit fra en hårete mammut. Dette var den første av denne typen funnet i Norge, tidligere var det bare funnet kinntenner (jeksler).

– Akkurat denne støttannen kommer nok med en isbre fra litt lenger nord, i Gudbrandsdalen, men det har nok gått mammut på Øvre Romerike, sier Petter Bøckman, zoolog hos Naturhistorisk museum.

INTERESSERT SAMLER FRA BØN

Hjemme på Bøn sitter en engasjert Brynjar Landmark og forteller om tiden da det gikk mammuter på Øvre Romerike. Han mener det er opplagt at mammutene gikk i landskapet rundt oss på Øvre Romerike.

– De må ha passert her, eller på hver side av Mjøsa. Det er mer sannsynlig at de kom sørfra, enn nordfra, forklarer Landmark, som selv har en samling med kinntenner, og biter av støttenner lik den som ble funnet på Jessheim.

En av Norges fremste autoriteter på mammuter, langt på vei bekrefter dette.

– Det har nok gått mammut i hele Sør-Norge, men de som levde der, har nok isbreene tatt med seg enda lenger sør, mot Danmark, sier Ole Nashoug som driver Mammuthus-museet på Hamar.

Nashoug er en så stor mammut-entusiast, at han under OL på Lillehammer ville at mammuten skulle være symbolet til lekene, og ikke isbjørnen. Han fikk i 2014 Kongens fortjenestemedalje for sin lange og store innsats i geologi.

Da Nashoug pensjonerte seg, startet han Mammuthus-museet med egne penger.

LEVDE SOM ELEFANTEN

De hårete elefantene i Norge har sannsynligvis vandret inn fra Doggerbank, et land mellom Danmark og England, hvor det levde mennesker i siste istid, men som nå er dekket av hav.

Fiskere her får av og til overraskelser i trålerne sine. Mudderet i Doggerbank har bevart bein fra istiden, heriblant mammuter, hårete neshorn, hyener og andre utryddede dyrearter. Forskere tror at også mennesket vandret inn til Norge herfra i sin tid.

Mammutens nærmeste slektning blant nålevende dyr, er den asiatiske elefanten. Derfor antar vi at den i stor grad levde som dem. I matriarkalske samfunn, hvor mor og barn går sammen, mens hanndyrene går for seg selv. Elefanter bruker opptil 16 timer i døgnet på å spise. Det tar tid å tygge nesten hundre kilo gress i døgnet. Babymammuten var, som dagens elefantbabyer, pattedyr. De starter livet med å spise morens avføring (!) før de feller melketenner, og får større jeksler til å spise gress. Slik får de også morens viktige tarmbakterier i magen.

TRODDE DET VAR STORE JORDROTTER

I Sibir, har det blitt funnet mange mammuter.

– Da de første mammutene ble funnet, trodde folk at det var enorme jordrotter som gravde ganger under bakken. Ordet mammut kommer fra det sibirske ”jord”, sier Landmark, som sitter inne med veldig mye kunnskap og kuriosa om mammuten.

I 1977 ble det gjort et funn av en hel babymammut i St. Petersburg, vel bevart i naturens fryser under bakken, permafrosten. I de enorme områdene i kalde Russland kan det ligge millioner av mammuter i tundraen.

I Norge er det funnet rundt 20 fragmenter eller kinntenner fra mammuten. Disse er ofte fraktet langt med isbreer fra istiden.

DØDE UT

Det er flere teorier om hvordan mammuten døde ut for omtrent 4000 år siden. Noen tror at det var raske klimaendringer, mens andre mener at mennesket, gjennom jakt, var en viktig faktor.

Det finnes hulemalerier hvor det tydelig er avbildet mammuter som blir jaktet på. Hvor utbredt denne jakten var, vet vi ikke. Men vi vet at materialene fra mammuten ble brukt til forskjellige formål. For eksempel er det funnet steinalderhytter som er bygget av deler fra urelefanten.

Andre igjen hevder at en svært smittsom sykdom, men også innavl, kan ha vært årsaken.

Det kan ha vært en kombinasjon av alle disse tingene. En undersøkelse gjort av australske forskere, viser at klimaendringer sammenfaller med tiden mammutene ble utryddet, men forskerne som står bak påpeker at mennesket antakelig spilte en viktig rolle i utryddelsen av de store artene på denne tiden.

Fakta

  • Ordet mammut kommer fra Sibir, og betyr Jord, og oppsto fordi levningene ble funnet under bakken.
  • Det er gjort rundt 20 funn av fragmenter av mammut i Norge.
  • Den levde av gress, urter, busker og mose som vokste i dalene og på tundraen.
  • Støttennene ble brukt til å grave i snøen ned til gresset på tundraen, og forsvarsvåpen.
  • De måtte spise 90 kilo med mat hver dag.
  • Mammutenes tenner er karakteristiske og noe av det første en finner av mammutrester. De hadde én tann oppe og nede på hver side å tygge med, i alt fire jeksler.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.