• Turvant: Marius Nergård Pettersen koser seg ute i naturen. Foto: Marius Nergård Pettersen
  • Kveldsstemning: Her har Marius Nergård Pettersen tent opp bål ved et tjern ved Marifjell. Foto: Marius Nergård Pettersen
  • Utsikt: Utsikten fra Fjellsjøkampen er imponerende. Fjellet er det høyeste i Akershus. Foto: Marius Nergård Pettersen

«Et irrgrønt nordlys flagrer under stjernene. Dumper ned i lyngen, fyller koppen og blir sittende. – Hvem trenger kaffebar, liksom?»

Marius Nergård Pettersen besøkte Nannestad og Hurdal, Romeriksåsene og Nordåsen, Marifjell og Fjellsjøkampen da han jobbet med boken «Oslos nære villmark». Der fikk han naturopplevelser han sent vil glemme. Som et uvanlig og særegent nordlys oppe på Marifjell.

«I flere timer flakker nordlyset over Marifjell. Nordlys er sjelden kost på Østlandet, men forekommer med ujevne mellomrom året gjennom. Sjansen er størst for å få øye på det i områder langt fra bebyggelse og kunstig belysning, skriver han i boka.

– Marifjell og området rundt kjennetegnes av en følelse av uberørthet. Det er unike særpreg du ikke finner så mange andre steder enn akkurat der i Norge. Det er lenge siden forrige storhogst der oppe, og det er rikt på gammel skog, sier Nergård Pettersen.

Trolsk stemning

Han beskriver stemningen som trolsk.

– Det er mange flotte, små og spennende vann. Litt sånn trolsk Kittelsen-stemning, spesielt utenfor de oppgåtte stiene. Områdene skiller seg ut som en mini-villmark. Det er enkelt å komme seg dit, og du finner mange små og fine utsiktspunkter. Det er også bra fiske i området, sier Marius.

«I to døgn er Marifjell hjemmet. Fiskestanga hilser på de fleste vannene og kveldsbålet fyres under eldgamle, krokete trekjemper. I løpet av dagene krysses et par stier og en skiløype, men mennesker ser jeg ikke. Så fortsetter turen nordover. Nannestad- og Hurdalsskogene viser seg å ha knallfint terreng. Landskapet minner om Nordmarka, med høye åser og flere store vann, men med færre stier og turgjengere.»

Høyest i Akershus

Han rakk også å bli fascinert av Fjellsjøkampen, den høyeste toppen i Akershus.

«Fjellsjøkampen er en kjempe i natta. Med sine 812 meter over havet er kollen høyest i Akershus, og var blant landets første merkede naturattraksjoner. Allerede i 1885, i en tid da nesten ingen nordmenn gikk på tur for turens skyld, anla Turistforeningen tursti opp dit. Stien gikk gjennom naturskog med få hogst- eller inngrepsmerker, og i dag spirer fremdeles 300 år gamle trær på toppen».

– Du finner mye av det samme terrenget der, sier han.

I prosjektet gikk han seks turer ut fra Oslo. Hver tur varte i én måned.

– Hele poenget var å vise hvor mange fantastisk fine naturopplevelser som finnes så tett på store befolkningskonsentrasjoner. Nordmenn drar ofte langt vekk for å finne naturopplevelser eller turmål. Men du må ikke reise til utlandet eller Jotunheimen for å finne unik natur. Min konklusjon etter å ha reist på disse turene er at vi har det fantastisk fint i vår egen landsdel. Men vi er ikke flinke nok til å bruke det, sier Nergård Pettersen.

– Men noe blir vel brukt av folk?

– Ja, det er klart. Men det dreier seg ofte om små soner som brukes ofte og daglig av mange. Det finnes mye unikt rett utenfor de opptråkkede stiene. Vi er litt for dårlige til å se potensialet for store naturopplevelser, svarer han.

– Hvilke råd vil du gi turhungrige mennesker lokalt?

– Ta en ekstra titt på nærområdene, både på kartet, men også fysisk. Se etter nye muligheter og nye turmål. Vær kreativ og tenk på nye måter å dra ut på. Det kan for eksempel være et nytt tidspunkt for turstart. En annen årstid enn du pleier. Reiseaktiviteten til oss nordmenn er helt enorm. Jeg mener en stor del av behovene våre kan dekkes mye tettere på enn der mange gjør det i dag, sier Nergård Pettersen.

Husker ørreten han mistet

Når EUB ber ham plukke ut øyeblikket han husker aller best fra de lokale naturopplevelsene kommer svaret raskt. Det skjedde ved et lite tjern ved Marifjell.

– Det er den ørreten jeg ikke fikk. Det er noe av det største jeg har hatt på kroken noen gang. Slik er det vel alltid med ørret man ikke får, men denne var stor. Den flyttet på mye vann i det den beit på. Dessverre slet den seg løs før jeg fikk den på land, sier Marius.

Han har små barn på to og fire år, men tilbringer fortsatt mye tid ute i naturen.

– Spør du en snekker, så liker han også å lage hus. Jeg er mye ute, men etter at jeg fikk barn er de selvsagt med meg så ofte som mulig. Jeg sover ute i naturen cirka 1/3 av året. For barna kan det være minst like spennende å finne en fin plass ute i hagen eller ved et tre i nærheten av huset. Vi voksne har mistet noe av nysgjerrigheten på veien, sier han.

Planlegger nye eventyr

Nergård Pettersen, som bor i Nittedal, er godt i gang med planleggingen av nye prosjekter og tureventyr. Noe hemmelig er på gang, noe han ikke kan fortelle om foreløpig. Marius har akkurat gitt ut en ny bok, denne gangen om Norges beste hytte til hytte-turer. Han råder oss alle til å bruke naturen mer, tenke kreativt og finne unike opplevelser i nærheten av der vi befinner oss.

– Jeg tror ikke så mange tenker over at det finnes unik magi i naturen rett ved landets hovedflyplass. Men det gjør det så absolutt, sier Marius Nergård Pettersen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.