Bare tanken på å lage mat til mange kan virke litt skremmende, men det kan gjøres veldig enkelt. Koldtbord er fristende og flott, og ukomplisert kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i butikken. Ikke gjør det for komplisert. Kjøp inn forskjellige salater, frukter, bær og friske urter til å pynte med.

Mengdeberegning avhenger av hvor stort koldtbord du har, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, rundt halvparten bør være fisk/kjøtt. Det enkleste er å sette opp en liste og fordele hver enkel rett. Husk på at noen ting er mer populært enn andre ting. I vår familie kan vi aldri få for mye eggerøre, andre har røkelaks eller karbonader som favoritter. Her er noen av mine triks til et enkelt koldtbord:

Karbonader med stekt løk er gjenganger på alle koldtbord. Har du oppvarmingsmuligheter anbefaler jeg å varme karbonadene og løken rett før servering. Slik varmer du karbonadene: Legg karbonadene på en stekeplate eller i en ildfast form med løken over. Sett dem i ovn på ca. 175 °C i ca. 10 minutter til de er gjennomvarme. Beregn en og en halv karbonade per person.

Salat er alltid godt, men ofte noe som det feilberegnes med mengde. Grønn salat, 40 g per porsjon, potetsalat, 40 g per porsjon, waldorfsalat, 40 g per porsjon

Eggerøre lager jeg av ett og et halv egg per person. To om eggene er små. Som oftest lager jeg to forskjellige. Både med og uten gressløk. De yngste gjestene er ikke alltid like glad i gressløk, og du kan alltid klippe opp litt gressløk over eggerøren om du ser at det går mest av den med gressløk.

Noen ganger er det lov å jukse litt, det gjør koldtbordet enklere og raskere. Roastbiff, skinkestek, røkelaks, røkt skinke og spekemat får du kjøpt i hele produkter eller ferdig oppskåret. Roastbiff, 60 g per porsjon, røkelaks 60 g per porsjon, røkt skinke, 60 g per porsjon, spekemat, 60 g per porsjon.

Helstekt ørret eller laks er både flott og godt, men du kan fint gjøre det litt enklere. Renskåret laksefilet kan fint brukes. Pynt med skiver av sitron og kruspersille. 60 g per porsjon.

Ost er alltid en suksess på et koldtbord. Folk spiser det gjerne som en forrett, hvilerett og dessert. Du trenger ikke mer enn 3-4 forskjellige oster og 2-3 typer kjeks. Legg dem på et fat og pynt med bær og frisk mynte. Server med honning og godt syltetøy. Beregn ca. 50 g ost per porsjon.

Sauser og dressinger hører til. 10 g per porsjon.

God fest!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.