Du trenger heller ikke superdyrt utstyr, selv om både en ekstern blits og et ekstra objektiv ofte bidrar til å øke kvaliteten. Uansett, her er 10 regler for hvordan du kan øke kvaliteten på bildene dine i sommer:

Ha alltid kameraet klart, og ta mange bilder når du først er i gang. Husk også på å fotografere hverdags-situasjoner.

Unngå oppstilte bilder, og ta bilder når folk ikke er klar over det. Spontanitet gir ofte gode motiver.

Skift standpunkt underveis. Bildene blir merkbart annerledes hvis du går ned på kne eller opp på en stol. Eller kanskje få oversikten fra andre etasje.

Ta bilder fra flere vinkler.

Husk detaljene og nærbildene. De bidrar til å fortelle en historie.

Prøv å få bakgrunnen så jevn som mulig slik at det ikke tar oppmerksomheten fra hovedmotivet.

Ta bilder også når sola ikke skinner.

Sollyset midt på dagen er vanskelig å fotografere i. Lyset er svært skarpt og skyggene ditto mørke. Morgen og ettermiddag gir bedre og bløtere lys.

Mennesker levendegjør bildene dine og skaper atmosfære.

Prøv deg fram med kameraets innstillinger. Fotografering skal være en lek.

GRUNNLEGGENDE

I tillegg er det naturligvis viktig at kameraet og objektiver fungerer som de skal, at batteriene til både kamera og blits er fulladet (ha gjerne med ekstra i lomma) og at du har nok plass på minnekortene.

VÆR OBS PÅ PUBLISERING

Dessuten er det mye morsommere å fotografere når du kan fototeknikken og hvordan kameraet fungerer. Da kan du ta jobben selv i stedet for å sette kameraet på auto, og med det bli herre over hvert eneste bilde. Hvis du er i tvil om hvordan kameraet fungerer, så les bruksanvisningen. Mange ganger. 

Og husk: Du har ikke lov å legge ut bilder av personer på sosiale medier uten at de har gitt deg tillatelse til det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.