I jubileumsåret 2014 ble en mynt solgt til minne om at det var 200 år siden Norge fikk egen grunnlov. Overskuddet, 2,4 millioner kroner, har Norges Bank og Stortinget bestemt skal gå til Eidsvoll 1814.

PÅVIRKET SAMFUNNET

– Pengene gir oss mulighet til å sette i gang et prosjekt hvor vi ser på hvordan den amerikanske og den norske grunnloven har påvirket samfunnet fram til i dag. Vi starter med å ansette en prosjektkoordinator og så går vi ut for å finne andre samarbeidspartnere, sier museumsdirektør Bård Frydenlund til EUB.

Var det så noen likheter mellom Amerikas «Founding Fathers» og Eidsvollsmennene utenom det felles målet om å skape uavhengighet for sitt land – Amerika fra Storbritannia og Norge fra Danmark.

– Dette er et tema som vi også skal se nøyere på. Hvordan forankret for eksempel grunnlovsprosessene seg i kunsten? Det finnes malerier både i det norske storting og på den amerikanske, politiske arena som er blitt historiske og viktige, sier direktøren.

UTVIKLET SEG FORSKJELLIG

Amerika og Norge har utviklet seg i nokså forskjellig retning, og hvordan brukes så de to grunnlovene i politikken i dag? Hvilke treffpunkter har de felles? Dette er også noe skal under lupen i sammenligningsprosjektet hvor den norske og amerikanske grunnloven og de to samfunnenes utvikling fra 1787 og fram til i dag skal sees nøyere på.

– Hvordan skal så dette prosjektet komme publikum til gode, Frydenlund?

– Vi har planer om å lage egne utstillinger på flere forskjellige felt og plattformer. De skal presenteres i museet. Vi er i dialog med Mathiesen Eidsvoll Verk om langsiktig bruk av traktorstallen. Foreløpig er dette prosjektet bare i startfasen, sier Bård Frydenlund.

LES OGSÅ: Elevene kuppet museet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.