Journalisten, forfatteren og miljøterapeuten Jostein H. Sandsmark (57) flyttet til Gruemyra i Eidsvoll første mai i år. Torsdag kom hans 19. bok, «Deadline».

Det er en spenningsroman for ungdom og unge voksne, med en hovedperson på 19 år. Journalistlærlingen Beate må redde sin dødssyke niese på ett år, som har blitt syk via en vaksine for vannkopper.

DEN 12. MANN: Boka om verdensberømt flukt blir endelig film

Ikke vaksinemotstander

Sandsmark syns det er viktig å påpeke at han ikke er vaksinemotstander.

– Det er en oppdiktet kobling mellom vaksine og sykdom, sier forfatteren. Han har for sikkerhets skyld lagt til et etterord for å forklare dette til unge lesere.

Han sier at historien er ment å være realistisk, men at det som skjer ikke er sant. Sandsmark har diktet opp sykehus som ikke finnes, legemiddelselskap som ikke finnes og så videre. Han har ingen å kritisere.

Kanskje noen synes det er negativt at alt er oppdiktet, men han syns selv det er fint. Det har blitt en bok som han ville lese selv.

Tragisk ulykke

Forfatteren er mest kjent for boken «Pass på liten og stor», som handler om da han mistet datteren sin i en tragisk ulykke, og tiden etterpå. Datteren var 13 år, da hun og ei venninne ble påkjørt bakfra da de var ute og kjørte med ponni og vogn ved Bjørkelangen. Ulykken skjedde midt under skrivingen av «Deadline», og er en av grunnene til at det har tatt så lang tid å fullføre boken.

– Jeg kunne se på dato og tidsstemplingen i manus da ulykken inntraff. Det tok lang tid før jeg begynte igjen, men da ble det veldig godt å leve seg inn i en oppdiktet historie, sier Sandsmark.

Spennende å skrive

Da ble det et godt driv i skrivingen til Sandsmark, men han visste ikke hvordan alt skulle bli. Han hadde gitt seg selv noen utfordringer som måtte løses underveis, og det ble veldig spennende på slutten.

– Det tror jeg kommer fram i boken også, mener han.

Blant annet peker han på at hovedpersonen har en tidsfrist hun må overholde – saken må løses på 40 dager, ellers dør niesen.

FAKTA OM JOSTEIN H. SANDSMARK

  • Født i 1960, fra Flekkefjord.
  • Nå bosatt i Eidsvoll. Tre barn – to gjenlevende.
  • Utdannet sosionom og journalist. Mangeårig journalist, bl.a. fire år i Sør-Amerika og tre år i Øst-Afrika.
  • Forfatter, og har gitt ut til sammen 19 bøker – både romaner, barnebøker, ungdomsbøker, biografier og dokumentarer.
  • Nå aktuell med boka «Deadline».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.