Det er barnebarnet til Thorvald Johnsbråten, Vidar Laache, som startet prosessen med å få denne marsjen mer kjent.

Da han kom i kontakt med lederen av Eidsvoll Musikkråd ble det fart i sakene og nylig vedtok hovedutvalget for kultur i Eidsvoll at denne marsjen nå skal være den offisielle marsjen for Eidsvoll kommune.

STAS

– Jeg synes det er litt stas at bestefars marsj nå blir løftet fram og blir tilgjengelig, sier Vidar Laache.

Laache var først i kontakt med kulturleder i kommunen Siv Krogh Østerholm, som var positiv til å blåse liv i musikkstykket.

Det var Eidsvoll Janitsjar som spilte marsjen for første gang, i moderne tid, i 1986. Etter den tid har marsjen stått på spillelista til janitsjaren.

Gullverket musikklag var nok de aller første som spilte marsjen offentlig. De framførte marsjen på Tingvoll. Et morsomt lite poeng er at marsjen faktisk er blitt framført i Kina. Under en tur til Kina spilte Eidsvoll Janitsjarkorps marsjen oppe på Den kinesiske mur.

KJAPT HÅNDTERT

– Jeg spiller i Eidsvoll Janitsjar og kjente jo marsjen fra før. Da Vidar Laache tok kontakt, følte jeg det helt naturlig å ta saken opp i Eidsvoll Musikkråd, sier Rolf Thon som er leder av musikkrådet.

En søknad ble sendt, og i løpet av kort tid ble søknaden enstemmig vedtatt. Det ble også satt av en del midler slik at notene blir digitalisert.

Opprinnelig fantes det kun et sett med håndskrevne noter. Ole Gudmund Finnbråten tok tak i saken. Han har både tonesatt og arrangert marsjen som ble skrevet av Johnsbråten. Det er for øvrig firmaet Noteservice som håndterer den kommersielle biten av marsjen.

FALLER LETT I ØRET

– Hvordan vil du karakterisere denne marsjen, Rolf Thon?

– Det er en tradisjonell marsj. Det er fin og hørbar. Den startet for øvrig i moll, men går over i dur litt ut i stykket, sier Thon.

– Det er en marsj som «faller lett i øret». Det er en gjennomført godt komponert marsj, som jeg liker godt, sier Rolf Thon, som ikke bare spiler i Eidsvoll Janitsjar, men han er også dirigent for Eidsvoll Blåseensemble.

MUSIKALSK familie

Thorvald Johnsbråten (1890–1974) var en av femten musikalske barn av Karoline Andrine Svendsdatter og Ole Olsen Johnsbråten.

Han var den av barna som trakterte flest instrumenter, og hadde i sitt eie et tyvetalls ulike musikkinstrumenter. Allerede som 15-åring begynte han å spille offentlig. Han bodde i sine yngre år en del i Lillestrøm hos sin bror Carl og spilte da mye til underholdning, dans og bryllup sammen med andre musikalske slektninger.

Tilbake i Gullverket ble han leder i flere musikklag, og tidlig i 1920-åra startet han Gullverket musikklag. Og nå er marsjen hans blitt Eidsvolls offisielle marsj.

LES OGSÅ: Organist Robert Robertsen har skrevet en hyllest til Eidsvoll - Sang til Eidsvoll

Fakta

Thorvald Johnsbråten

Ble født i Gullverket i 1890 og levde til 1974. Karoline Andrine Svendsdatter og Ole Olsen Johnsbråten var Thorvalds foreldre. Thorvald var en av femten barn.

Han skrev Eidsvoldmarsjen i tidsrommet 1915-1920.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.