Årets forestilling er enda et hakk bedre enn de tidligere års forestillinger. Amatørskuespillerne framstår som trygge og proffe og de få nye som har fått til dels store roller, glir inn som om de ikke har gjort annet enn å spille teater.

Handlingen

Historien er til dels kjent. Den er bygd rundt det unge paret Tosten, spilt av Andreas Gravdal, og Anne, spilt av Tonje Haukner, og deres tre barn, glimrende spilt av Simen Fagerli Pedersen, Maja Johanne Krogvold og Mari Mørk. Historien om deres fattigdom med mangel på mat som den store utfordringen fylles ut av skrømtet i loftsetasjen, Olava på Loftet, spilt av Anita Nyhagen. Hun binder forestillingen sammen med optimisme, humor og sladder og replikker som sitter. Ingen slipper unna den kjeften.

Sluskene er verdt et kapittel for seg sjøl. Tom Olsen, Arne Sundli, Kjell Brendløkken og den yngre Fredrik Klaseie er bare fornøyelige. De krydrer spillet med alvor, humor, litt rus og ikke minst gode replikker.

Gruvedirektøren og hans kone, spilt av Christer Holtet Dahlin og Maren Ylva Nysæther Sørensen ankommer Løntjernbråten i en staselig bil, ført av Anders Kristiansen. De ledsages av tolken Valda, spilt av Tonje Trandum, som oversetter til dels relativt fritt, men utrolig morsomt. Bannordene hun har lært gruvedirektøren kommer ikke alltid på rett plass.

OVERRASKENDE SLUTT

Denne historien og dette spillet er bare fornøyelig og får en lykkelig, om enn noe kaotisk og overraskende slutt. Beileren Lyngsvarten, eller Rik Lyng i Finn Grønlands skikkelse, ble tilbudt bryllup, og bryllup ble det. Den tilkalte presten i ordfører John Erik Vikas ærbødige skikkelse, fikk seg opptil flere overraskelser og syntes ikke helt å ha kontroll på vielsesseremonien. Godt for alle at han har bedre kontakt og kontroll på kommunens politikere.

MAGISK

Kulissene på Løntjernbråten er til dels magiske. Tunets beliggenhet med utsikt mot Øvre Holsjø og publikums nære kontakt med selve spillet, gjør at man lett lever seg inn i livet i 1905.

Forestillingen spilles fredag kveld, to ganger på St. Hansaften og søndag. Denne skribent anbefaler forestillingen på det varmeste. Det er en super markering av Eidsvoll Aamatørteaters 40-årsjubileum. Sammen med Lions Club Eidsvoll, som sørger det praktiske arrangementet, blant annet servering av mat og drikke i sitt nye telt, vil publikum få en totalopplevelse de neppe vil glemme.

Om Gull & Gråstein

  • Utendørsteater i regi av Eidsvoll Amatørteater spilles på Løntjernbråten i Gullverket. Spilles fredag, lørdag og søndag.
  • Manus til historien fra 1905 er skrevet av Arne Sundli og Hanne Iren Østby som også er regissør av spillet.
  • Spillet føres opp for tredje gang, man har flere nye elementer også i år. Det er stor forskjell fra første gangs oppføring.
  • Arrangementet er et samspill mellom Eidsvoll Amatørteater og Lions Club Eidsvoll.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.