• Dufter: Vika fjerner greiner og lukter på blomstringen.

– Du skal jammen meg ha mye å tenke på hvis du ikke klarer å slappe av, finne roen og kose deg med hagearbeid, sier Vika.

Fuglene kvitrer, sola skinner og blomstringen er i full gang. Vika har hentet hekksaksa og går nøye gjennom frukttrærne hjemme på gården Nordstun på Kommisrud rett vest for Vorma i Eidsvoll. Han stortrives med det fysiske arbeidet og legger fort ned to timer om dagen i den mest intensive blomstringsperioden. Vanning, luking, plantepleie og buskerydding. Ordføreren har grønne fingre og stortrives i naturens element.

– Spesielt gøy er det å prøve forskjellige planter og vekster som ikke skal passe inn i klimaet vårt. Som den magnoliaen der. Den trives egentlig ikke i våre trakter, men blomstrer som bare rakkeren i hele juni. Det er sørvendt her og tok noen år før den kom, men nå får den tidlig sol og blir fort varm. Da trives den, sier Vika.

Fjøslukt i politibilen

Gården kjøpte han i 1995. Helt fra John-Erik var liten gutt hadde han hatt et forhold til stedet. Når muligheten dukket opp var han ikke sen å be.

– Bonden som drev her leide jord oppe på Hammerstad der jeg er født og oppvokst. Jeg gikk alltid ned for å se på ham jobbe. Gresset var ofte så høyt at han ikke så meg. Da ble jeg tatt opp i traktoren, slik at han visste hvor jeg var. Jeg forelsket meg i stedet her, og har ikke angret én dag på at jeg kjøpte det, smiler Vika.

Tidligere var det også melkekuer på gården.

– Den driften ble lagt ned i 2000. Jeg jobbet på lensmannskontoret her nede og tiden strakk rett og slett ikke til, sier han.

Han husker én episode fra den tiden spesielt godt.

– Jeg hadde vakt, jobbet i fjøset og måtte plutselig reise ut på en pågripelse. Dessverre rakk jeg ikke å skifte. Da vi kom til Lillestrøm utbrøt mannen at han aldri skulle gjøre noe gærent i Eidsvoll mer. Makan til fjøslukt som det var i den bilen hadde han aldri kjent. Så du kan i hvert fall si det var preventivt, smiler Vika.

60–70 roser på gården

I hagen jobber en robotgressklipper på de fire målene med gress.

– Den kaller vi bare for Litago, sier Vika.

Han og ektemannen Kjell-Jostein Andersson, som han giftet seg med i fjor, har 60–70 roser, trær med gule og røde moreller og planter av alle slag. Geiter har også funnet sin plass på gården, der ekteparet har panoramautsikt over Vorma og Skibladner.

– Morellene blomstrer for fullt nå. Der er det førstemann til mølla. Vi legger ikke netting over og taper veldig ofte, sier Vika.

De røde morellene forsvinner først. De er fuglene ramme på å sikre seg. De gule er de mer skeptiske til.

– Fuglene er ikke intelligente nok til å tenke at også de gule er modne. Det er det ofte insektene som oppdager først. Vi har en 14 dagers periode å høste de på. Når fuglene har sett hva insektene gjør kan et helt tre være tømt på én natt, sier han.

Skiller jobb og privatliv

Det er første gang han tar imot én journalist til et intervju hjemme på gården. Vika liker å skille på jobb og privatliv. Denne gangen gjør han et unntak. Når EUB er på besøk er det fødetid for én av geitene i låven. Vika følger med på et webkamera på mobiltelefonen.

– Skulle det skje noe rykker jeg ut. Da må jeg nok også reise om vi er midt i et kommunestyremøte, sier han.

John-Erik er inne i sin første ordførerperiode.

– Det er hektiske og morsomme dager. Det er alltid godt å komme hjem hit, drive litt i hagen og finne roen, sier John-Erik Vika.

Han er ferdig med frukttrærne. Nå er det ett av blomsterbedene som får nødvendig kjærlighet.

Dette finner du i hagen hans

I hagen finnes det cirka hundre georginer av typene kaktus, pompom og vanlige.

 • Av cirka 50 roser er det historiske roser, Austin-roser, moseroser, fordelt med klatreroser, remonterende roser, buskroser, stilkroser.
 • Åtte klematis i forskjellige varianter
 • Duftkaprifol
 • Stauder av ulike slag, cirka 25 pioner, iris, akeleier,
 • Junimagnolia, duftsjasmin, morelltrær, aprikostre, fire ulike druesorter, hvit og lilla syrin, brudespirea, Sargenstre, solbær, rips, jostabær og bringebær, samt rabarbra.

Om John-Erik Vika

 • 54 år. Bor på gården Nordstun på
 • Kommisrud i Eidsvoll.
 • Gift med Kjell-Jostein Andersson.
 • Politioverbetjent og seksjonssjef for politiets utlendingsenhet på Gardermoen.
 • Første periode som ordfører i Eidsvoll.
 • Har vært aktiv i Senterpartiet i mer enn 20 år og har tre perioder bak seg i kommunestyret.
 • Kan fort bruke to timer daglig til hagearbeid.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.