Den første delen av vegen fra Bamrud til nordenden av Fløyta ble utført nesten bare av menn med hakke og spett. Kolbjørn Bamrud forteller at han i begynnelsen av sine tenår var med å kjørte grus med hest og kjerre. Videre husker han at mannskapet hadde en «Washup» bormaskin som var svært tung å dra med seg. Fra Fløyta og videre innover skogen ble det mer maskinell drift med bulldoser og lastebiler.

Jeg husker at Axel Bjørnstad og Ole Bamrud, antagelig i 1955, hadde «kranselag» for arbeiderne. Dette kranselaget ble avholdt ved Sandviksetera. Hornmusikken spilte til underholdning, og ølet som ble servert, var lagret i en gruvegang nærmere Langtjernet. Det var selvbetjening, og dette smakte sikkert godt i sommervarmen.

Feiring ungdomslag hadde en håndskreven avis som het Feringen oppstartet i 1911. Den er nå arkivert i Eidsvoll kommune i 8 protokoller av stort format. I denne avis skrev Gunnvor Bjørndal, gift Ramstad, i 1951 et dikt til ære for arbeiderne på Dalbekkvegen. Jeg synes diktet har sin verdi som ett 70 års minne, og gjengir det i den språkform det står nedtegnet i Feringen. For ukjente kan det opplyses at Skurven er en fjellformasjon som ligger vest for Dalbekkvegen.

Innsendt av:
Kjell Arne Melby

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.